Emil Boc: Kolozsváron nem lesz karantén, az iskolák sem zárnak be

További korlátozások várhatók a járványügyileg vörös zónákban

Emil Boc: Kolozsváron nem lesz karantén, az iskolák sem zárnak be
Tárgyalások zajlanak arról, hogy az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt újabb országos szintű korlátozásokat vezessenek be a vörös járványügyi minősítésű településeken – értesült a Digi.24 hírportál. Vélhetőleg differenciálják majd a hétköznapokra és a hétvégére vonatkozó szigorításokat. A megfogalmazott javaslatok között szerepel az, hogy hétvégén az üzletek zárjanak be délután 16 órakor, és 20 órakor lépjen érvénybe a kijárási tilalom. A hétköznapokra vonatkozó eddigi szabályozások továbbra is érvényben maradnának. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) csütörtökön ül össze, hogy a javaslatokat megvitassa. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere közölte: a városban nem lesz sem általános, sem a hétvégére érvényes vesztegzár, csak nagyon szélsőséges esetben kerülhet karanténba, ám egyéb típusú szigorító intézkedésekre számítani lehet. Ugyanakkor közölte, hogy az iskolák sem zárnak be.

A hatóságok olyan karantén nélküli szigorításokat terveznek, mint az üzletek és a bevásárlóközpontok nyitva tartásának korlátozása, az éjszakai kijárási tilalom időtartamának növelése, de egyelőre egyikről sem született döntés.A hírtévének nyilatkozó Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője kérdésre válaszolva azt mondta: a járványügyi szigorítások, és a kijárási tilalom időtartamának meghosszabbítása eredményesnek bizonyult más országokban.„Franciaországban például 18 órától veszi kezdetét a kijárási tilalom, vannak államok, ahol 21 órától. Ez az intézkedés kétségkívül segít a járvány terjedésének megfékezésében, mivel valamilyen mértékben visszafogja a mobilitást és a társas összejöveteleket” – magyarázta a szakember.„Mi nem vagyunk a nagyon szigorú, radikális intézkedések bevezetésének hívei, de azt sem fogadhatjuk el, hogy egyes emberek megszegik a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket, és közben a kórházak zsúfolásig vannak koronavírusos betegekkel” – emelte ki Arafat. Hozzátette még, nem támogatja azt az ötletet, hogy a hétvégéken teljes mértékben korlátozzák a mozgást.Iohannis: nem akarunk országos karantént
Klaus Iohannis államfő szerdai nyilatkozatában kiemelte: a kormányzat nem óhajt országos szintű vesztegzárat bevezetni, ugyanakkor újra felszólította a lakosságot, tartsák be a járványügyi szabályozásokat.
Bukarestre vonatkozóan Iohannis azt emelte ki, a főváros vesztegzár alá helyezése nem megoldás, de egyértelmű, hogy további korlátozásokat kell bevezetni. Bukarestben az elmúlt két hétre számolt, ezer főre eső fertőzöttségi arányszám már néhány napja meghaladta a 6-ot. Az államfő azt mondta, bízik abban, hogy a bukaresti vészhelyzeti bizottság helyesen méri fel a helyzet súlyát, s valószínűsítette: a hétvégi mobilitást korlátozni fogják, a bevásárlóközpontok nyitvatartási idejét pedig lerövidítik.
„A járványnak ez a harmadik hulláma nem fog magától elmúlni. Ahhoz, hogy meg lehessen fékezni a fertőzés terjedését, az embereknek be kell tartaniuk a szabályozásokat, az oltási kampányt pedig fel kell gyorsítani” – emelte ki Iohannis, aki újra felszólította a lakosságot, tartsák be a járványügyi intézkedéseket, és iratkozzanak fel a koronavírus-elleni oltásra.„A járványt megfelelően kell kezelni, hogy az emberek a húsvéti ünnepek alkalmából elmehessenek templomba, és családi körben ünnepelhessenek” – emelte még ki Klaus Iohannis. Mint mondta, a húsvét fontos keresztény ünnep, s meg kell találni a módját, hogy a templomi ünnepléssel ne legyen gond.
Ugyanakkor az államfő hangsúlyozta: senki nem hamisította meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat, sem a választások előtt, sem a választások után. Az államfő a Violeta Alexandru nemzeti liberális párti képviselő és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter között, a Facebookon lezajlott szópárbaj kapcsán foglalt állást.

Iohannis a téma kapcsán rámutatott, a választások előtti időszakban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter egyfajta módszert tartott megfelelőnek, és annak alapján számolták ki és kommunikálták az adatokat, a jelenlegi tárcavezető és csapata pedig módosított ezen a képleten. „Két, egymástól enyhén eltérő képletről van szó, de senki nem hamisította meg az adatokat” – nyomatékosította.

Úgy vélte, a számítási képletekről való elmélkedés nem segít a helyzeten, most mások a prioritások: azon kell dolgozni, hogy legyen több ágy az intenzív osztályokon, motiválni kell az orvosokat, és segíteni kell a kórházakat abban, hogy tudjanak megküzdeni a harmadik hullámmal.
 
Jóval több, mint hatezer új fertőzést jegyeztek

A legutóbbi tájékoztatás óta 6136 új koronavírusos megbetegedést igazoltak országszerte. Az új esetekkel 913 143-ra nőtt az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma Romániában. A járvány kezdete óta 819 799 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. Szerdán 1351 súlyos esetet ápoltak a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain, és 12 359 személyt kezeltek országszerte kórházakban COVID-19-cel – jelentette szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).Mindezek mellett Románia területén jelenleg 66 639 igazolt koronavírus-fertőzött van otthoni, 15 892 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 54 442 személy van házi, 88 pedig hatósági izolációban.Keddről szerdára 137, koronavírussal diagnosztizált beteg halt meg a fertőzés szövődményei miatt, ezzel 22 579-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. A GCS adatai szerint 69 férfi és 68 nő elhalálozását jelentették. Őket a Fehér, Arad, Argeş, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brăila, Brassó, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Galac, Gorj, Hargita, Hunyad, Ialomiţa, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szilágy, Szatmár, Szeben, Suceava, Temes, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov megyei, valamint bukaresti kórházakban kezelték.

A halálos áldozatok közül két személy a 30 és 39 év közötti korosztályhoz tartozott, kettő 40 és 49 év közötti, tizennégy 50 és 59 év közötti, huszonhat 60 és 69 év közötti, ötvennégy 70 és 79 év közötti volt, harminckilenc beteg életkora pedig meghaladta a 80 évet. A 137 elhalálozott személy közül 130-nak volt nyilvántartott társbetegsége.A legutóbbi jelentés óta vörös járványügyi zónába került Arad és Szeben megye, miután az elmúlt 14 napban regisztrált új fertőzöttek száma elérte a 3-at ezer lakosra vetítve. Vörös zónás még Bukarest 6,37-es fertőzöttségi rátával (kedden 6,22 ezrelék volt), valamint Ilfov (7,86), Temes (6,13), Kolozs (5,25), Brassó (4,88), Hunyad (4,28), Konstanca (3,72), Fehér (3,41), Szilágy (3,31) és Giurgiu (3,14) megye is.

Kolozs megyében is egyre nő a napi új fertőzöttek száma: szerdára 388 esetet igazoltak, a megye fertőzési arányszáma 5,25-re nőtt. A Covid-kórházakban 685 beteget kezeltek, 82-en feküdtek intenzív terápiás osztályokon.

BOC: CSAK SZÉLSŐSÉGES ESETBEN RENDELNEK EL VESZTEGZÁRAT                                                   

„Kolozsváron nem lesz sem általános, sem a hétvégére érvényes vesztegzár, a város csak nagyon szélsőséges esetben kerülhet karanténba. Egyéb típusú intézkedések lépnek rövidesen érvénybe, például korlátozni fogják a belépést a bevásárlóközpontokba a telítettség függvényében” – jelentette be Emil Boc polgármester, miután kedden este telefonon tárgyalt Florin Cîţu kormányfővel. Amint arról beszámoltunk, keddre Kolozsváron is 6 fölé emelkedett a fertőzöttségi ráta.

„A miniszterelnök nagyon kiegyensúlyozottan viszonyult a helyzethez, mondva, hogy a lakosság egészségi állapotának megóvása mellett a gazdasági élet fenntartása is fontos. Karanténhoz csak szélsőséges helyzetben, végső megoldásként kell folyamodni” – idézte fel a beszélgetést Boc.

Mint mondta, a kormányfővel megállapodtak abban, hogy a rendőrség eddigieknél szigorúbban fogja ellenőrizni a járványügyi intézkedések betartását, illetve további, célzott, pontokba szedett korlátozásokat rendelnek el.