Emil Boc: ezen a héten elkezdődik a metróépítés

Kolozsvár polgármestere hétfőn bejelentette: a hét folyamán a polgármesteri hivatal által szerződtetett cég hozzálát a metróépítési munkálatoknak.

„A metró munkálatai valószínűleg ezen a héten indulnak. Nem mindig mondunk el mindent, csak dolgozunk” – fogalmazott újságíróknak a polgármester.

Amint arról a Szabadság is beszámolt, május 21-én Alin Tişe, a Kolozs megyei tanács elnöke kibocsátotta a metróépítési engedélyt. Az intézmény tájékoztatása szerint Tişe sürgősségi eljárásban adta ki a Gyalu – Szászfenes – Kolozsvár – Bács – Apahida – Nemeszsuk – Bonchida útvonalon kialakítandó helyiérdekű vasút és a metróvonal első – Szászfenestől a kolozsvári Györgyfalvi és Szopori negyedig terjedő – szakaszának építési engedélyét.

Az első kolozsvári metróvonal 21,3 kilométer hosszú lesz, 19 földalatti megállóval és egy járműteleppel.

A munkálatok Szászfenesen és Kolozsváron kezdődnek, az első megállókat a szászfenesi lakott területen, a leendő kolozsvári regionális kórháznál, a közeli bevásárlóközpontnál, a Monostoron építik meg. A metró útvonala követi Kolozsvár Kelet-Nyugat irányú főútjának vonalát a Mărăşti térig, ahol kettéválik, egyik ága a Munka sugárút, a másik a Györgyfalvi és Szopori negyed felé kanyarodik majd el.

(Fotó: FREEPIK)