Elvetették a parlamenti képviselők béremelését – cirkuszt rendezett a bizottságban az AUR

Elvetették a parlamenti képviselők béremelését – cirkuszt rendezett a bizottságban az AUR
Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a 2022/115-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet azzal a módosítással, hogy a közalkalmazottaké mellett nő a polgármesterek, alpolgármesterek, a megyei tanácsok elnökei és alelnökei, valamint a polgármesteri hivatalok dolgozóinak a fizetése is. A jogszabályt 168 képviselő támogatta, 79-en ellene szavaztak, négyen tartózkodtak.

A sürgősségi rendelet szerint idén augusztustól a közalkalmazottak fizetése a 2017/153-as bértörvényben 2022-re előirányzott összeg és a 2022 júliusi fizetésük különbségének egynegyedével emelkedik.

A képviselőház megszavazta, hogy november elsejétől emelkedjék a helyi választottak bére is. Az elfogadott módosító indítvány szerint a polgármesterek, alpolgármesterek, a megyei tanácsok elnökeinek és alelnökeinek a fizetését a 2019-es helyett a 2021-es országos bruttó minimálbér alapján számolják ki.

A képviselők ugyanakkor törölték a szenátusban korábban elfogadott módosító indítványt, amely szerint november elsejétől nőtt volna a törvényhozók, illetve a parlament, a Törvényhozói Tanács, az Elnöki Hivatal és a kormányfőtitkárság alkalmazottai egy részének a fizetése.

A tervezet vitáján a Románia Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői bírálták a helyi választottak béremelését, a kormánypártok politikusai pedig azzal érveltek, hogy diszkrimináció lenne, ha nem részesülnének fizetésemelésben.

Az AUR elnöke, George Simion felszólalásában elmondta, hogy szerinte a jelenlegi időszak nem alkalmas a helyi választottak bérének növelésére. Emlékeztetett arra, hogy ma Romániában nagyon sokan 1500 lejes fizetésből vagy 1000 lejes nyugdíjból élnek. Az USR-s Oana Ţoiu pedig azzal vádolta a koalíciót, hogy fontosabbnak tartja az amúgy is magasabb bérű köztisztségviselőket a minimálbér alatti jövedelemből tengődő személyeknél.

Az RMDSZ frakcióvezetője, Csoma Botond szerint a törvény módosítása egy régóta fennálló méltánytalanságot orvosol. „Nem szabad különbséget tenni a központi és a helyi közigazgatás között. Nem szabad a polgármestereket, alpolgármestereket, alelnököket és megyei tanácselnököket kiátkozni és bemocskolni. Nem szabad (...) az embereket a helyi önkormányzatokkal szembeállítani, mert ezzel nem oldunk meg semmi” - jelentette ki a politikus.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, Alfred Simonis emlékeztetett arra, hogy a polgármesterek és az alpolgármesterek béremelésének köszönhetően a polgármesteri hivatalok alkalmazottainak a fizetése is emelkedik, ami szerinte hatékonyabbá teszi az önkormányzatok működését. 

A plénum előtt a képviselőház munkaügyi és pénzügyi bizottsága is megvitatta a tervezetet. Egy adott pillanatban Gabriel Zetea szociáldemokrata képviselő és George Simion között hangos szópárbaj alakult ki. A szintén AUR-os Dan Tanasă hazugnak nevezte a tervezet támogatóit, Simion pedig sértő szavakkal illette a polgármesterek béremelését támogató Adrian Solomont, a bizottság PSD-s elnökét. A cikkelyenkénti vitán a testület tagjai kiabálni kezdtek, egyeseknek kikapcsolták a mikrofonját. George Simion egy adott pillanatban a villanyt is lekapcsolta a teremben, spórolásra szólítva fel kollégáit.