Eltörölték a rádió- és tévéilletéket

Eltörölték a rádió- és tévéilletéket
Elfogadta a képviselőház kedden több mint 100 illeték eltörlését, köztük a rádió- és televízióilletékét is. A törvényt Liviu Dragnea kezdeményezte. A szakbizottság a rádió- és tévéadó fenntartását javasolta, ám a plénum ezt elutasította.

A kérdésben a képviselőház döntéshozó fórum volt, így a törvényt továbbküldik az elnöknek kihirdetésre.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke plénum előtt bírálta azt, ahogyan a Román Televízió (TVR) és a közrádió az illetékek eltörléséhez viszonyult, és azt javasolta, hogy jövő évtől minden állampolgárra 21 lejt utaljon az állam a rádiónak és 34-et a tévének az állami költségvetésből.

„Ez a szörnyű parlament, amely megszavazta a TVR igazgatótanácsát, amely hatalmas összeget szavazott meg a TVR számára az állami költségvetésből, szerintük az borzalmas. Ezt a képzelőerőt, amelyet a közvélemény befolyásolására és egyebekre használnak, használhatták volna arra, hogy készítsenek egy átszervezési tervet a TVR-nek, és növeljék az állampolgárok érdeklődését a televízió iránt” – mondta el a tervezet parlamenti vitáján Liviu Dragnea.

Emlékeztette a közrádió és a köztévé vezetőségét: nem versenyvizsgával szerezték meg tisztségüket, majd kijelentette, ez a jövőben másképp lesz.

Dragnea ugyanakkor bírálta a TVR részéről érkező illetékemelési javaslatokat.