Előbukkant az egykori sörfőzde a Tyúkpiacon

ásatás
Nagy valószínűséggel az egykori „városi sörfőző ház” pinceszintjének részletei körvonalazódnak FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN
Újabb látványos épületmaradványokra bukkantak az egykori Tyúkpiac (mai nevén Caragiale park) felújításával összekapcsolódó régészeti feltáráson. Az archeológiai felügyeletért felelős George Cupcea régész, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum (MNIT) munkatársa a Szabadság érdeklődésére elmondta: az észak-dél irányú szelvényben, amelyben most vizsgálódnak, újkori épület alapjai és pincéjének helyiségei bukkantak elő.

Nagy valószínűséggel az egykori „városi sörfőző ház” pinceszintjének részletei körvonalazódnak a helyszínen, kisebb részletek már februárban láthatók voltak. Amint arról tájékoztattunk, februárban az Óvárnak az északi falszakaszának egy részét találták meg – ennek a falnak a folytatása a műszaki egyetem alagsorában látható. Márciusra, a szelvény mélyítése, szélesítése nyomán kiderült, hogy a középkorban a várfalat ezen a szakaszon ráépítették a római kori erődítés falának ott talált maradványára.

A Tyúkpiacon a 18. század végén, a 19. század elején nagyobb építkezések voltak – katonai sütőhely, dologház és a már említett sörfőzde is állt ott. A helyszínen megfigyeltük: szépen látszik a sörfőzde pincebejáratának küszöbje, illetve két oldalon is körvonalazódnak az egykori pinceboltozat boltindításai.

A szelvényt tovább bővítik északi irányba, bízva abban, hogy megtalálják Napoca település északi kapuját, illetve, a római erődítés falának folytatását.