Elkezdődött a nyári felvételi a BBTE-n

Közel 28 ezer helyre jelentkezhetnek az érdeklődők 2024. július 15-től kezdődően alap-, mesteri és doktori képzésen a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 2024-es nyári felvételijén.

A BBTE a 2024–2025-ös tanévre 5298 tandíjmentes helyet hirdet meg az alapképzésre felvételizőknek, emellett 9977 tandíjköteles hely, ugyanakkor alapképzésen 2300 hely áll az érdeklődők rendelkezésére a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezők számára. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 35 helyet a roma nemzetiségű jelentkezők, 169 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, 25 helyet kínál a szociális ellátórendszerből érkezőknek, emellett 201 helyet a határon túli román nemzetiségű diákoknak.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2024–2025-ös tanévre mesteri képzésre 3583 tandíjmentes és 6024 tandíjköteles helyet hirdet meg. Az egyetem tandíjmentes helyek közül 238-at a kiemelt területeknek kínál, 50 helyet a didaktikai mesteri programoknak, 25 helyet a szociális ellátórendszerből érkezőknek és 25-öt a fogyatékkal élőknek tart fenn. 83 helyre a határon túli román nemzetiségű személyek jelentkezhetnek.

A jelentkezők alapképzésen 257 program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés), valamint 219 mesteri program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

A 2024–2025-ös tanév újdonságokat is kínál, ugyanis négy új szak indul alapképzésen: három a matematika és informatika karon (információmérnöki szak – 4 év, nappali képzés magyar nyelven; információmérnöki szak – 4 év, nappali képzés angol nyelven, mesterséges intelligencia szak – 3 év, nappali képzés angol nyelven), egy a politika-, közigazgatás- és kommunikációtudományi karon (közegészségügyi szolgáltatások és -politikák szak – 3 év, nappali képzés román nyelven). Emellett négy új mesteri program is indul: a közgazdaság- és gazdálkodástudományi karon az egészségügyi gazdaságtan / Health Economics – nappali, 4 félév, angol nyelven, illetve az adatvezérelt menedzsment – nappali, 4 félév, magyar nyelven; a bölcsészettudományi karon a kelet-ázsiai tanulmányok és kutatások – nappali, 4 félév, román, kínai, koreai, japán nyelven; a történelem és filozófia karon a globális biztonság és emberi jogi politikák / Global Security and Human Rights policies – nappali, 4 félév, angol nyelven.

A doktori tanulmányokra felvételizők számára az egyetem idén 315 ingyenes helyet biztosít, illetve további tandíjköteles helyeket is. A 315 ingyenes hely közül 149 ösztöndíjas, öt hely a határon túli román nemzetiségű személyek számára van fenntartva, 2 helyre jelentkezhetnek a roma nemzetiségűek, 4 hely a kiemelt területeké.

A BBTE keretén belül 31 doktori iskola működik, amelyek a 32 akkreditált terület mind diszciplináris, mind interdiszciplináris megközelítését biztosítják.

A felvételik 2024. július 15. és 31. között zajlanak. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek megerősítését, a fennmaradó helyek újraelosztási időszakát; ezt a BBTE-n belül az egyes karok határozták meg.

További információk a https://infoadmitere.ubbcluj.ro/hu linken érhetők el.