Éliás, a galamb szárnyán Kolozsváron

Korzós családi füzet a 700 éves Kolozsvárról

Éliás, a galamb szárnyán Kolozsváron
Éliás, a kolozsvári galamb, és párja, Rózi Kolozsvár belvárosában laknak. A város terein sétafikálva, vénséges vén házak padlásaira beröppenve más galambokkal találkoznak. Így aztán sokféle történetet hallanak és látnak, most pedig a kolozsvári Korzó Egyesület lányainak segítségével a gyerekeknek is képekben, rajzokban, szórakoztatóan mesélnek főleg a középkori Kolozsvárról.

Történetek, feladatok, képek segítségével hozná közelebb a 8–12 éves gyermekekhez főként a középkori Kolozsvár világát a Korzó Egyesület családi füzete: A 700 éves város. A műemlékek és környezetünk iránti felelősségteljes magatartás csak akkor alakulhat ki, ha már kis korban tudatosan felhívjuk minderre a figyelmet – vélekednek a kolozsvári Korzó fiatal csapatának tagjai. „A műemlékek nem halott tárgyak, hanem a történelem és a régmúlt emberek életének néma mesélői. Ezeket a történeteket tárja az olvasó elé a füzet. Megtalálhatóak benne a mindennapi élet mozzanatai, szórakozás, étkezés, lakáskultúra, de a középkori városi közösség életében annyira fontos városfalról és templomról, piacról és vásárokról is szólunk. Mindeközben folyamatosan visszautalunk a jelenre, kapcsolatokat keresünk a középkori és a mai város között, és a gyermekeket is arra ösztönözzük, hogy továbbgondolják ezeket.” – olvasható az egyesület sajtóközleményében.

Terveik szerint ez a családi füzet egy leendő sorozat első darabja. A Lépésben a gyermekeknek szánt műemlékpedagógiai programjaik gyűjtőneve. Kis lépésekben szeretnék bemutatni Kolozsvár épített és kulturális örökségét, megismertetni és megszerettetni ezeket az értékeket a gyermekkel, hogy felnőttként büszkeséget és felelősséget érezzenek irántuk.

A nyomtatott változat korlátozott számban hamarosan megtalálható lesz a Minerva Alapítvány és az Életfa Családsegítő Egyesület székházában, a K+ térben, illetve a Quadro Galériában. Részletekért figyeljék majd az egyesület facebook-oldalát és a honlapját. A séta és a kiadvány létrejöttét a Bethlen Gábor Alap Pro Transylvaniae támogatta.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A VÁROSRÓL LESZ SZÓ A SZOMBATI KORZÓS FOGLALKOZÁSON                                                              A harmadik Lépésben foglalkozást szervezi a Korzo Egyesület november 23-án, szombaton 14.30 órakor a Vallásszabadság házában.

Közhír