Elfogadta az urbanisztikai bizottság a Tordai-hasadék övezeti tervét

Elfogadta az urbanisztikai bizottság a Tordai-hasadék övezeti tervét
A Kolozs megyei területrendezési és urbanisztikai műszaki bizottság csütörtöki ülésén elfogadta a Tordai-hasadék övezeti rendezési tervét (PUZ), amely kitér és szabályozza a kereskedelmi-, turisztikai-, kemping- és szabadidős, parkolási területet, illetve a sportolási és gyerektáborokra vonatkozó zónát, valamint a jövőbeli tervezési és fejlesztési irányokat.

„Régóta foglalkozunk a Tordai-hasadék, Erdély és Kolozs megye egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságának, a védett növény- és állatfajok nagy száma miatt is egyedülálló nevezetességének fokozottabb népszerűsítésével és a területén zajló kereskedelmi szolgáltatások szabályzásával. Most végre rendezhetjük az itt működő kiskereskedők helyzetét, és a sokféle épület egységes arculatot kaphat, ezáltal is hozzájárulva a népszerű kirándulóhely turisztikai fejlesztéséhez” ‒ mondta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Az övezeti rendezési terv világos rendelkezéseket tartalmaz a Tordai-hasadék tervezésére és fejlesztésére, Mészkő és Magyarpeterd települések irányából, teret biztosít a gazdasági és kereskedelmi szolgáltatások számára, a felső részen teraszok és parkolóhelyek kialakításával. Továbbá sátrak elhelyezésére alkalmas kempingeket létesítenek, valamint külön területet alakítanak ki szabadidős célokra, sporttevékenységek és gyermektáborok számára.

A szabályzat célja a természeti látványosság védelme és a turisztikai potenciáljának fejlesztése, a látogatók számának növelése.