Életet menthet a gázszivárgást jelző készülék

Közel négyszáz energialopást észleltek idén országszerte

érzékelő
Tízezer lakásba szerelik be a gázszivárgás és füstjelző készüléket FOTÓ: ISU OLT
Romániában tavaly több mint 6600 tűzeset történt, ami 268 ember életét követelte, és 850 személy megsérült, miközben az egyéni hőközpontok esetén kötelezően előírt gázszivárgás-észlelő készülék beszerelése életeket menthetett volna. De a megelőzés fontosságát még nem tudatosította magában a romániai lakosság, inkább a bírságtól való félelem az, ami miatt mégis beszereltetik a készüléket. Mindez közel hétszáz lejes költséget jelent – ami valljuk be, nem kis összeg, nem lapul ott minden hőközpont-tulajdonos farzsebében. Ezért a tűzvész által leginkább sújtott 19 megyében az állam ingyenesen szereltet fel ilyen jelzőkészülékeket. Ugyanakkor a Kolozs megyét is ellátó Delgaz Grid földgáz- és villamosenergia-elosztó vállalat 2024 első negyedévében országszerte 395 energialopást észlelt: 201-en a földgázt, 194-en a villamos energiát lopták a vállalattól az általuk improvizált berendezésekkel.

Az Országos Katasztrófa-védelmi Felügyelőség által nemrég közzétett adatok tükrében az állam úgy döntött, hogy abban a tizenkilenc – Fehér, Brassó, Krassó-Szörény, Călăraşi, Kovászna, Dâmboviţa, Hargita, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Maros, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Temes, Tulcea, Vaslui és Vrancea – megyében, ahol a legtöbb tűzeset történt, ingyenesen szerelteti fel a gázszivárgást észlelő berendezést. A munkálatokat a megyei katasztrófa-védelmi felügyelőségek munkatársai végeznék. Mivel a legtöbb tűzesetet vidéken jegyezték, az ingyenes beszerelést is a vidéki településeken kezdik el. Elsősorban hátrányos helyzetű, több gyermeket nevelő családok, egyedül élő idős személy által lakott lakásokban vagy elszigetelten élő családok lakásaiban kezdik el a szerelési munkálatokat. Az országos hatóság adatai szerint tízezer lakásba fogják felszerelni a gázszivárgás és füstjelző készüléket.  

Például tavaly Olt megyében jegyezték a legtöbb tűzesetet, közel ezret. Kilenc személy elhunyt, 16 megsérült, és a kárvallott tulajdonosok egyetlen lakásban sem szereltettek be gázszivárgást észlelő készüléket. Ha ezeket beszerelték volna, és működőképes állapotban lettek volna, akkor az áldozatok száma és az anyagi kár sokkal kisebb lett volna. A tűzvész okai között megemlítendő a nem megfelelően karban tartott és tisztított kémény, a meghibásodott villamos berendezések. 

– A lakásokban felszerelt gázszivárgás-észlelő készülék által kiadott hangjelzés időben felhívja a lakásban tartózkodók figyelmét a füstre, a szénmonoxid-mérgezés veszélyére. A tulajdonos így értesítheti a tűzoltókat, akik idejében kiérkeznek, és megoldják a problémát – nyilatkozta Adrian Tănase ezredes, az Olt megyei katasztrófa-védelmi felügyelőség vezetője. A szakember azt is kijelentette: az általa vezetett hatóság ötszáz készüléket fog beszerelni. 

A gázszivárgás- és füstérzékelő készülékek ára nagyon változó, és az árhoz még hozzáadónak a beszerelési költségek is. Az egyéni hőközpontokkal rendelkező lakások tulajdonosai évek óta azzal szembesülnek, hogy a hőközpontot ellenőrző cég munkatársai neki sem kezdenek a munkához, ha a lakásban nincs beszerelve a fent említett készülék. Ezért a tulajdonosok beadják a derekukat és megvásárolják, illetve beszereltetik a készülékeket, amelyek kolozsvári ára hétszáz lej körüli. 

Az Országos Energiaár-szabályozó Ügynökség (ANRE) földgázzal működő hőközpontok ellenőrzésére vonatkozó rendelete értelmében azok a magánszemélyek, akik nem szereltetik be a gázérzékelő berendezést 2000-4000 lej közötti bírságra számíthatnak. Mivel a gázérzékelő berendezéseknek is lejár tíz év alatt az érvényességük, a berendezés cseréjét is meg kell ejteni a lejárati idő előtt. 

A Kolozs megyében is működő Delgaz Grid földgáz- és villamosenergiaszolgáltató vállalat az első negyedévben 395 esetben észlelte azt, hogy a lakosok lopták a földgázt és a villamos energiát úgy, hogy az általuk fabrikált, illegális berendezéseket rácsatlakoztatták a vállalat hálózataira. Az év első három hónapjában beazonosított törvénytelen energiahasználat miatt a vállalatot 2,7 millió lejes kár érte. Az ellopott energiamennyiség 5,9 millió kWh. 

Tavaly a vállalat 1509 esetben észlelt törvénytelen fogyasztást: 906 esetben a földgázt, 603 esetben a villamos energiát lopták a lakosok. Az ellopott energia mennyisége közel 24 millió kWh, értéke pedig 11,7 millió lej. Mivel a törvénytelen energiafogyasztás lopásnak minősül, ezt a Büntető Törvénykönyv bünteti. A vétkes személyek beazonosítása és a kár megtérülése érdekében a vállalat bűnvádi panaszokat nyújtott be az illetékes bíróságokhoz.   

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Két huszonéves fiatal holttestét találták meg a rendőrök tegnap egy kolozsvári ingatlanban. A Dózsa György/Regele Ferdinand utcai lakáshoz kiérkező rendőrök megállapították: az egyik elhunyt 21 éves, nemeszsuki; egy nappal korábban jött el Kolozsvárra, de nem tért haza, így hozzátartozói értesítették eltűnéséről a hatóságokat, amely elkezdte őt keresni – így jutottak el a lakáshoz. A másik áldozat egy 27 éves, galaci személy. Egyikük holttestén sem találtak sérülésre utaló jeleket, gyanítják, hogy a két fiatal gázmérgezésben vagy szénmonoxid-mérgezésben vesztette életét. A helyszínen a gázszolgáltató is méréseket végzett; az ügyben a nyomozást folytatják. A két holttestet a kórbonctani intézetbe szállították.
Közhír