Elena Lasconi az USR államfőjelöltje

Elena Lasconit választották a párt államfőjelöltjének szombaton a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kongresszusának küldöttei. Elena Lasconi 52 éves közgazdász, 25 éves televíziós karrierrel. Négy éve Câmpulung Muscel polgármestere, és erre a tisztségre 2024-ben az USR színeiben újraválasztották.

A pártelnök 531 (94,31 százalék) támogató szavazatot kapott. A másik két jelöltaspiráns közül Octavian Berceanut 25 (4,44 százalék), Dumitru Stancát 7 (1,24 százalék) küldött támogatta.

A pártelnök 531 (94,31 százalék) támogató szavazatot kapott. A másik két jelöltaspiráns közül Octavian Berceanut 25 (4,44 százalék), Dumitru Stancát 7 (1,24 százalék) küldött támogatta.


“'Ez nagyon nehéz, hihetetlenül nehéz út, de egész életemben a rögös utat választottam. És a rögös út hozta számomra a legtöbb sikerélményt. Azt hiszem, hogy ez így jó, mert ezt az utat egy pozitív érzésből, a szeretetből választottam. Teljes lényemmel szeretem Romániát, és azt hiszem, ti is szeretitek, ezért vagytok itt” - jelentette ki a szavazás után Lasconi.

A politikus felhívást intézett a jobboldali pártokhoz, hogy támogassák az USR államfőjelöltjét. “A 2024-es év az az év, amikor eltemethetjük vagy megmenthetjük a demokráciát Romániában. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian, minden jóhiszemű romániai az utóbbit akarja” - jelentette ki.

Románia nem szegény, hanem elszegényített ország 

Felszólalásában beszélt arról is: meglátása szerint Románia nem szegény, hanem elszegényített ország. A politikus szerint a hazai egészségügy és oktatás állapota tűrhetetlen. Emlékeztetett a kórház előtti járdán szülő nő esetére, illetve arra, hogy uniós szinten Romániában az egyik legnagyobb a funkcionális analfabéta gyermekek aránya. “Meddig tűrjük még, hogy hatalmuk legyen ezeknek a politikusoknak, akik csak ahhoz értenek, hogy megszedjék magukat?” - tette fel a kérdést a pártelnök a kongresszus elején tartott beszédében.

Lasconi hangsúlyozta, hogy nem pártot akar irányítani, hanem egy mozgalmat szeretne létrehozni az 1989 decemberében kezdődött változások folytatására. “Nem azért jöttem ide, hogy életben tartsam a reményt. Nem azért vagyok itt, hogy azt mondjam, hogy türelemre intselek. Azért vagyok itt, hogy azt mondjam: most van itt az ideje a változásnak” - jelentette ki.

Hozzátette, hogy Romániának jobb jövője lehet, amelyet USR teremthet meg az országnak. “Ha velem tartotok, nem lesz könnyű, nagyon nehéz lesz. De győzni fogunk. Romániában lehetnek magasabb fizetések, és olyan egészségügyi rendszer, ahol empátiával és tisztelettel kezelik a betegeket. Lehet olyan oktatási rendszerünk, ahol a gyermekeinket valóban tanítják. Mindezt megtehetjük. Biztosíthatjuk Románia jövőjét” - fogalmazott a pártelnök.