Éhségsztrájkba kezdtek a mentőszolgálatokat képviselő szakszervezeti vezetők

Spontán tiltakozást indítottak a CNSAS alkalmazottai is

Éhségsztrájkba kezdtek a mentőszolgálatokat  képviselő szakszervezeti vezetők
A megyei mentőszolgálatok székhelyén tüntetett kedden 10 és 12 óra között a nem szolgálatban levő alkalmazottak egy része, kifejezve ezzel támogatásukat az éhségsztrájkba lépett öt szakszervezeti vezetőjükkel szemben, tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. Továbbá kedden reggel spontán tiltakozó akcióba kezdtek a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) bérükkel elégedetlen alkalmazottai is – tájékoztatott az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség.

A mentőszolgálatok dolgozóit tömörítő szakszervezeti szövetség (FNSAR) keddi közleménye szerint a tiltakozás oka, hogy a képviselőház által november 20-án elfogadott új nyugdíjtörvény nem ismeri el, hogy a mentősök veszélyeztetett körülmények között végzik munkájukat.

A szakszervezetek követeléseinek orvoslására és a mentőszolgálati alkalmazottak helyzetének megoldására a sztrájkolók és a tüntetők találkozót sürgetnek Marcel Ciolacu kormányfővel, Alfred Simonis képviselőházi elnökkel, Adrian Solomonnal, a munkaügyi és szociális védelmi szakbizottság elnökével, Simona-Bucura Oprescu munkaügyi és Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel.

Az Agerpres szerint Gheorghe Chiş, a FNSAR elnöke mellett négy másik szakszervezeti vezető kezdett kedden éhségsztrájkba a fővárosban, a kormánypalata előtt: Claudia Gâdiuţă (Tulcea megyéből), Valentin Dragomir (Brăila megyéből), Alexandru Comănescu (Vâlcea megyéből) és Daniel Constantin Muşa (Olt megyéből).

 

Ami a CNSAS alkalmazottait illeti, azon az állásponton vannak, hogy a bérhelyzetük rendezésére – a szakszervezeteken vagy az intézmény vezetőségén keresztül – tett, valamennyi erőfeszítés kudarcba fulladt, ezért ők a központi közigazgatás más közintézményeiben dolgozó kollégáikhoz képest hátrányos megkülönböztetésben vannak.

Úgy vélik, a bérkülönbségek nagyon nagyok: ez a helyzet, társulva azzal az érzéssel, hogy alacsonyabb rendű köztisztviselői kategóriaként kezelik őket, mély elégedetlenséget okoz körükben. A CNSAS dolgozói elfogadhatatlannak tartják a helyzet állandósulását, így a tiltakozás ezen formájához folyamodtak – olvasható az Alfa Kartell keddi, az Agerpres által idézett közleményében. Követelik az alapbér 25 százalékos emelését és a veszélyeztetett munkakörülmények miatt járó, az egyéni munkaszerződésekben szereplő 15 százalékos bérpótlék megadását.

A szakszervezeti szövetség szerint a CNSAS már 2018-ban kérte a parlamentet és a kormányt a helyzet orvoslására, de eredménytelenül. Az intézmény alkalmazottai az események alakulásától függően fenntartják maguknak a jogot arra, hogy a törvénynek megfelelően más tiltakozó akciókat is indítsanak – szögezi le az Alfa Kartell.