Egyórás munkabeszüntetéssel sztrájkoltak ma több száz kórházban az egészségügyi dolgozók

Az Egészségügyi Szolidaritás Szövetséghez tartozó szakszervezetek tagjai több mint 300 kórházban figyelmeztető sztrájkot tartottak ma, szerdán 12 és 13 óra között, mert elégedetlenek a kormány által felajánlott béremeléssel.

A szakszervezeti szövetség alelnöke, Gabriel Predică az Agerpresnek elmondta, hogy a tiltakozó alkalmazottak a figyelmeztető sztrájk idején beszüntetik a munkát, és a kórházak udvarára vonulnak. Közlése szerint a kormány által felajánlott béremeléssel azért elégedetlenek, mert nem fedezi az elmúlt két év inflációját. Sérelmezik azt is, hogy csak az alapbérük nőne, a különböző pótlékok a 2018-as szinten maradnak. A szakszervezeti vezető szerint ha a pótlékok nem módosulnak, az asszisztensek, ápolók és beteghordók június után mindössze 7 százalékkal kapnak többet egy plusz műszakért vagy ügyeletért. Emellett az öt évvel ezelőtti szinten marad az orvosok ügyeleti díja is. 
Az Egészségügyi Szolidaritás Szövetség vezetősége április végén dönt az általános sztrájkról. 

Borítókép: az Egészségügyi Szolidaritás Szövetség Facebook oldala, ahol a munkabeszüntetésben részt vevő kórházak alkalmazottai fotókkal jelezték a sztrájkba való bekapcsolódásukat