Egyeztetnének a katolikus és az ortodox húsvét közös időpontjáról

Egyeztetnének a katolikus és az ortodox húsvét közös időpontjáról
A katolikus egyház és a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus „fontolgatja”, hogy 2025-ben közös időpontban állapodjanak meg húsvét megünneplésére - jelentette ki Wilhelm Dancă.

A Bukaresti Egyetem római katolikus teológia karának dékánja szerint azért lenne alkalmas a naptári reform bevezetésére a 2025-ös év, mert akkor lesz az első nikaiai zsinat 1700-ik évfordulója, ráadásul abban az évben a nyugati és az ortodox kereszténység húsvétvasárnapja ugyanarra a napra, április 20-ára esik.

„Egy lehetséges közös időpontról a jubileumi évben egyeztetnek majd a felek”- nyilatkozta az egyetemi professzor, a Román Akadémia levelező tagja.

Wilhelm Dancă elmondta, hogy a nyugati és az ortodox keresztények közös húsvétszámításának gondolata megosztja a híveket, egy részük szkeptikusan viszonyul a naptári reformhoz. „Az ortodox egyház jelenleg más tekintetben is megosztott, nemcsak a naptár tekintetében” - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra is, hogy a keleti ortodoxok a julián naptár szerint ünneplik a húsvétot.

Mindazonáltal a teológus szerint a katolikus egyház „optimista várakozással” tekint a 2025-es évre, amikor meg lehetne tenni az első lépést a megállapodás irányába. „Van remény. És gondoskodnunk kell róla, hogy ne haljon meg...” - jelentette ki a dékán.

Wilhelm Dancă csütörtök este a „Keresztény húsvét és zsidó húsvét - hasonlóságok és különbségek” címmel tartott előadást a bukaresti Dalles kulturális központban.

(Fotó: Pixabay)