Egyelőre átverés a fix radar, a 2024-es határidő is kétséges

Újabb álhír ijesztette meg a hazai gyorshajtókat

sebességmérő
Egyelőre csak vágyálom a rögzített sebességmérők kihelyezése (Illusztráció)
Néhány napja „futótűzként” terjed a közösségi hálókon az a lista, amely a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) által március 12-én jóváhagyott rögzített sebességmérő kamerák helyét tartalmazza. Valójában azonban egészen másról van szó: a CNAIR időnként frissíti azoknak a helyszíneknek a jegyzékét, amelyeken az útadómatrica (az ún. rovinieta) kifizetését ellenőrzik. Az immár 74 ilyen videókamerát tartalmazó listát „hamisították meg” és kezdték el terjeszteni aztán egyesek, és bár a szóban forgó vállalat nem adott ki közleményt a témában, szóvivője a román sajtónak nyilatkozva megerősítette, hogy szó sincs traffipaxokról. Hogy ennek örülni kellene, vagy sem, az már más kérdés: tény, hogy a közúti balesetek száma még mindig nagyon magas Romániában a többi EU-s országhoz képest, amelyekben viszont működnek fix radarok. Jogilag erre már nálunk is lenne lehetőség, a kivitelezés azonban nem halad túl nagy léptekkel.

ÖSSZEFOGLALÓ

A CNAIR képviselői álhírnek katalogizálták A március 12-én jóváhagyott fix radarok listája címmel a világhálón keringő „dokumentumot”, és azt is cáfolták, hogy az eddig az útadó kifizetését ellenőrző kameráik mostantól sebességet is mérnének a szabálytalankodó sofőrök megbírságolása céljából. Alin Şerbănescu, a vállalat szóvivője a román sajtónak hétfőn úgy fogalmazott: „Ez fake news. Az a lista az útadót ellenőrző kameráké, amelyeknek semmi közük az e-SIGUR rendszerhez, mert ahhoz másfajta kamerák, egyéb szoftverek kellenek”. Hozzátette: az e-SIGUR projekt részeként 2026-ig országos viszonylatban 500 sebességmérő kamerát fognak felszerelni.

Az álhír egyébként nem először járja körbe Romániát: ugyanez a hír 2023 nyarán is „sláger volt”.

Az e-SIGUR rendszer bevezetését lehetővé tevő jogszabályt 2022 decemberében fogadták el, akkor valóban azt rebesgették, hogy 2024-ben elkezdődhet a rögzített sebességmérő kamerák felszerelése az országutakon, autópályákon. Sőt nemcsak elkezdődhet, hanem el is kell kezdődnie, mert a projektet a helyreállítási tervből (PNRR) finanszírozzák, így két év alatt működőképessé kell tenni a rendszert. Mindeddig azonban nem sokat lehetett hallani a kivitelezésről: egyelőre csak annyi biztos, hogy a CNAIR tavaly nyáron pályázati felhívást tett közzé a rendszer fejlesztésére és bevezetésére irányuló tanácsadási szolgáltatásokra vonatkozóan. Ilyen körülmények között viszont nem biztos, hogy már idén el fogják kezdeni a kamerák kihelyezését.

Az összetett rendszer egyébként nemcsak a gyorshajtókat fogja kiszúrni, hanem számos más közúti szabálysértést is „látni fog”, továbbá a közlekedésre vonatkozó különféle információkkal is segíteni fogja a hatóságokat. A radarozó és egyben térfigyelő kamerák mellett ugyanakkor más típusú, ún. információs sebességmérőket is százával helyeznek majd ki, ezek napelemmel működnek, és a feléjük közeledő jármű sebességét mutatják a gépkocsivezetőknek – külföldön ilyet már sok helyen látni, de néhány romániai önkormányzat is vásárolt már magának „önszorgalomból”, például Râmnicu Vâlcea néhány utcájában helyeztek ki ilyeneket.

Az e-SIGUR rendszer bevezetésével a cél az, hogy 2030-ra 50%-kal csökkenjen 2019-hez képest a közúti balesetekben elhunyt, illetve súlyos sérüléseket szenvedő személyek száma.

Mint ismeretes, bő egy évtizede több hazai megyében, így Kolozs megyében is működtek helyi önkormányzatok által beszerzett és működtetett rögzített radarok, de jogi hiányosságok miatt végül ezeket le kellett szerelni. A törvénykezés szerint gyorshajtás okán közlekedési bírságot csak a rendőrség szabhat ki – a 2022 végén elfogadott törvény azonban immár arra is lehetőséget ad, hogy ezt a rögzített kamerák felvételei alapján róják ki.