Egy „nem tipikus karmester”

Zenés emlékmorzsák karantén idején

Egy „nem tipikus karmester”
Az észt származású amerikai karmester, zeneszerző és zongorista Kristjan Järvi nem egy tipikus karmester, hiába is próbálnám, senkihez sem tudnám hasonlítani, ő igazi, egyedi „figura”.

Valahányszor sikerül egy-egy felvételt elcsípnem, amelyen ő vezényel, pillanat alatt magával ragad, ahogyan szimpatikus mosolyával és szenvedélyes, színpadiasan látványos – mégsem zavaró – mozdulataival „játékra” biztatja a zenekart. Együtt lélegzik a zenével, miközben számára szemlátomást megszűnik a körülötte lévő világ.

Talán egy évvel ezelőtt láttam egy felvételt vele, amint az Észt Nemzeti Szimfonikusokkal Mahler I. szimfóniáját vezényelte. Keze alatt a zenekar Mahler zenéjének minden szépségét, a tavaszi napsugár ragyogását, az erdők-mezők illatát, a fiatalok örömtáncát a legnagyobb szuggesztivitással tárta fel. Az alpesi kis falu legényeinek tánca alatt Järvi olyan lendülettel vitte előre a zenekart, hogy az az érzésem támadt, igencsak nehezére esett, hogy ne perdüljön táncra a pódiumon.

Mialatt – a János bácsi keljen fel kánon moll változatára készült – az erdő vadjainak parodisztikus gyászindulóját és az azt követő zseniális klezmer muzsikát, majd a természet erőinek „himnuszát” vezényelte, mimikája Mahler zenéjének minden apró lelki rezdülését tükrözte. Olyan szenvedélyes intenzitással „élte” a hangok világát, hogy a mű elhangzása után a zene varázsa még jó néhány pillanatig fogva tartotta, és igazából csak akkor ébredt fel „alkotói lázálmából”, amikor az üdvrivalgásban kitörő közönség tapsát meghallotta.

(Borítókép: Kristjan Järvi karmester. Fotó forása: baltic-sea-philharmonic.eu)