Egészségbiztosító: súlyos betegség esetén mindenkit kivizsgálnak

A háziorvosokkal még nem ismertették az alkalmazási szabályokat

Az új szolgáltatás lényege, hogy az egészségügyi biztosítással nem rendelkezőket is kivizsgálásokra küldhetik
Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) bejelentette: július 1-jétől újabb szolgáltatásokat vezettek be, amelyeknek célja, hogy minél több érintettnél, mielőbb diagnosztizálni lehessen az esetlegesen fennálló súlyos betegségeket – daganatos megbetegedéseket, B és C típusú krónikus sárgaságot, vagy az AIDS-et. A CNAS közleményéből kiderül, hogy az új szolgáltatás-csomagot egyaránt használhatják a biztosított és az egészségügyi biztosítással nem rendelkező személyek. Ez azt jelenti, hogy a háziorvosok az egészségügyi biztosítással nem rendelkező embereket is tovább küldhetik laboratóriumi vizsgálatokra vagy szakrendelésre, ha úgy ítélik meg, hogy a páciens a fenti betegségek valamelyikében szenvedhet. Ezeket a laboratóriumi analíziseket és a szakrendelést szintén az egészségbiztosító fogja fedezni. Ezen betegségek súlyosságából kifolyólag feltétlenül szükség van arra, hogy ezeket minél hamarabb feltérképezzék, a beteget pedig kezeljék.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) új szolgáltatás-csomagja lehetővé teszi, hogy az egészségügyi biztosítással nem rendelkező személyek számára is kibocsáthasson a háziorvos beutalót, ha azt gyanítja, hogy az illető daganatos megbetegedésben szenved, B és C típusú krónikus sárgasága van, vagy AIDS-fertőzött. 

 

 „Az egészségügyi biztosítással nem rendelkező személyeket el fogják látni illetve meg fogják vizsgálni a kórházak járóbeteg-rendelőiben is, ha felmerül annak gyanúja, hogy az illető daganatos betegségben szenved. A járóbeteg-rendelőben dolgozó szakorvosok elküldhetik az ilyen pácienseket analízisekre, illetve egy napos beutalót kaphatnak kórházakba, a daganatos betegség igazolása céljából”, olvashatjuk az Országos Egészségbiztosító-pénztár (CNAS) közleményében.  Ugyanakkor, az egészségbiztosítással nem rendelkező személyek diagnosztizálása lehetővé válik mobil orvosi egységekben is. Mindez a kisebb, elszigetelt településeken élő személyek mihamarabbi diagnosztizálását és kezelését szolgálja. 

„Az egészségügyi biztosítással nem rendelkező személyek számára nyújtott új szolgáltatások között van szerepel az is, hogy a daganatos betegség gyanúja esetén másféle klinikai szolgáltatások ellenértékét is kifizeti számukra a biztosító, ha az illető vizsgálatokat a háziorvos vagy szakorvos írta elő” pontosított a CNAS. 

Mivel a daganatos betegségekben szenvedő emberek gyógyulása nagymértékben függ a beteg lelkiállapotától, ezért az egészségügyi biztosítással nem rendelkező, de daganatos betegséggel diagnosztizált személyeknek joguk lesz igénybe venni a pszichológusok szolgáltatásait is, legyen szó vizsgálatokról, tanácsadásról, klinikai állapotfelmérésről és a pszichológiai kezelés kidolgozásáról. A daganatos betegségekkel diagnosztizált személyek pszichológiai kezelését az onkológus orvosok ajánlhatják.  Ugyanakkor, jövő év június 30-ig átmeneti időszakra számíthatunk, melynek során azok a pszichológusok is konzultálhatnak onkológiai betegségekben szenvedőkkel, akik nem rendelkeznek pszicho-onkológusi képzettséggel. 

 A CNAS felhívja a figyelmet arra is, hogy Az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó egységeknek külön nyilvántartást kell vezetniük az egészségügyi biztosítással rendelkező, és nem rendelkező személyeknek nyújtott szolgáltatásokról. Az utóbbi kategóriához tartozóknak nyújtott diagnosztizálási és kezelési költségeket külön számolják el. „Az egészségügyi biztosítással nem rendelkező személyek onkológiai diagnosztizálásának költségeit nem a biztosítottak  által befizetett alapból, hanem az egészségügyi minisztérium alapjaiból fedezzük. Hasonlóképpen fogunk eljárni a krónikus B és C sárgaság és a HIV-fertőzés diagnosztizálásakor és kezelésekor”, összegzett az országos egészségbiztosító. 

A Szabadság megkeresésére két kolozsvári háziorvos hárította el a választ azzal az indokkal, hogy a rendelkezés alkalmazási szabályait még nem közölték velük. Ez pedig azt jelenti, hogy a nemes tett egyelőre szándék marad. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír