Ég és Föld – nagycsütörtöki koncertek Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Székelykeresztúron

Ég és Föld – nagycsütörtöki koncertek Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Székelykeresztúron
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány Ég és Föld címmel szervez koncerteket nagycsütörtökön a három erdélyi történelmi egyház egy-egy templomában: Székelykeresztúron az unitárius templomban, Marosvásárhelyen a református Vártemplomban és Kolozsváron az evangélikus Pietati templomban – derül ki az alapítvány közleményéből.

Mint írják, a néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, amelyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is.

„A mostani földindulásos időszakban, amikor pandémia, háború tetézi mindennapos bűneinket, természetes, hogy az Égihez fordulunk nagyhéten, szabadulásért könyörögve. Az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz így társul a földi népművészet. A lelki könnyebbülésen túl a koncert alkalmat nyújt mindenkinek az elcsendesedésre, a nagyhét és a húsvét misztériumában való elmélyülésre, és zeneileg is igazi csemegének ígérkezik. A katarzist, a felszabadulást pedig mindannyiunknak a húsvét hozhatja el” – fogalmaz az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány közleménye.

Kásler Magda, a 2022-es marosvásárhelyi Ég és Föld koncert egyik fellépője. Fotó forrása: EHHA

Marosvásárhelyen a Vártemplomba várják az érdeklődőket az április 6-án, délután 5 órától kezdődő nagycsütörtöki koncertre, ahol fellép a Maros Művészegyüttes zenekara, Kásler Magda énekes, valamint a Musica Humana női kar. Zenei szerkesztő Kelemen László.

Kolozsváron az evangélikus Pietati templomban tartják a nagycsütörtöki koncertet este 6 órától. Az eseményen fellép az Unicante Egyetemi Kórus (Fekete Miklós vezetésével), Gorzó Boglárka énekes és az Ördöngös Zenekar.

varosnapokHirdetés

Székelykeresztúron az unitárius templom ad otthont a koncertnek, szintén este 6 órától kezdődően. Közreműködik a Berde Mózes Unitárius Gimnázium kórusa (karvezető Nemes Annamária), a Lelkes Zenekar, valamint Bíró Júlia és Nagy Nikoletta énekesek. Mindhárom koncertre a belépés ingyenes. 

Borítókép forrása: a kolozsvári koncert Facebook-eseménye