Ég és Föld – nagycsütörtöki koncertek Erdély-szerte

ég és föld
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány idén harmadik alkalommal szervezi meg nagycsütörtöki koncertsorozatát, ezzel segíti a húsvétra hangolódást a nagyheti teendők közepette.

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, amelyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is. Az alapítvány szervezésében idén sem marad el Ég és Föld című ünnepi koncertsorozat, ahol az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet. A lelki könnyebbülésen túl a koncertek alkalmat nyújtanak mindenkinek az elcsendesedésre, a nagyhét és a húsvét misztériumában való elmélyülésre, és zeneileg is igazi csemegének ígérkeznek. A katarzist, a felszabadulást pedig mindenki számára a húsvét hozhatja el.

Öt város közönségét ajándékozzák meg a kulturális csemegével, amelyek elcsendesedésre hívnak a templomokba. Március 28-án, nagycsütörtökön 17 órakor a marosvásárhelyi vártemplomba várják az érdeklődőket a Cantuale Énekegyüttes és a Tokos zenekar koncertjére. Ugyancsak 17 órakor a székelyudvarhelyi belvárosi református templomban kezdődik koncert Kásler Magda, az Üver zenekar és az egyházközség Bocskai István Vegyeskara és Presbiteri Férfikara (vezényel Peres Gabriella) közreműködésével. 18 órakor a sepsiszentgyörgyi Széna utcai evangélikus templomban lesz koncert, amelyen István Ildikó, a Művészeti Népiskola zenetanárai és a Pro Musica Kamarakórus lép fel Sipos Zoltán vezetésével. 18 órakor kezdődik koncert a nagyváradi réti református templomban, amelyen a Soroglya zenekart, a Járom zenekart, a Csillagocska Református Zeneóvoda pedagógus kórusát és a Caeli et terra kamarakórust lehet meghallgatni. 18 órakor a kolozsvári evangélikus-Lutheránus Pietati templomban kezdődik koncert az UniCante Egyetemi kórussal (Fekete Miklós vezetésével), a Lelkes zenekarral és Târzioru Karolinával. 

A sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi és kolozsvári eseményeken adományokat gyűjtenek a zsoboki Bethesda Gyermekotthon részére. A Zsoboki Református Egyház keretén belül 30 éve működő Bethesda Gyermekotthon, mint nonprofit szociális intézet átszerveződés alatt áll, és komoly anyagi gondokkal küszködik. A jelenlegi gyermekvédelmi törvény nem engedélyezi a nagy létszámú gyermekotthonok működését, a gyermekeket csak családtípusú otthonokban lehet elhelyezni. Ezért a Bethesda Gyermekotthon fennmaradásához létfontosságú, hogy az intézmény családtípusú otthonná alakuljon át. Az átszerveződést viszont csak két családtípusú ház felépítésével tudják megvalósítani, hiszen egy épületben maximálisan 12 gyereket lehet elhelyezni. Ezt az ügyet támogatják a koncerteken begyűlt adományokkal.