Eddigi legnagyobb költségvetéssel rendelkezik Kolozsvár: 24 projektet kezdenek el idén

A tervek közt szerepel a Báthory István Elméleti Líceum mindkét épületének (a fotón a kisépület udvara) felújítása (fotó ROHONYI D. IVÁN)
Elfogadták Kolozsvár eddigi legnagyobb költségvetését a hétfői, február 12-i tanácsülésen: a kincses város 2024-ben 802,5 millió euróból gazdálkodhat, azaz közel 4 milliárd lejből. A teljes költségvetésnek kétharmada európai uniós és országos forrásokból származik.

Idén 24 projekt megvalósítása kezdődik el, amelyek összértéke 1,2 milliárd lej, azaz 240 millió euró. Ezek közé tartozik a körgyűrű, a metró, a regionális sürgősségi kórház építése, Kolozsvárnak az észak-erdélyi autópályával való összekötése, a Borháncs lakónegyedbe tervezett oktatási központ építése, valamint a Bácsi útra tervezett új öregotthon építése. Ugyanakkor idén 18 elektromos autóbuszt vásárol továbbá 16 tömbházat hőszigetel az önkormányzat – olvasható a sajtóközleményben. 

Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere rámutatott, a tavalyi költségvetéshez képest az idei keret majdnem 40 százalékkal nagyobb: "Kolozsvár fejlődik, nagy infrastruktúrális projekteket tervezünk, ugyanakkor az RMDSZ frakció a továbbiakban is kiáll a magyar érdekeltségű ügyek mellett: idén díszkivilágítást kap a Kálvária templom és környéke, és a Karolina téren álló obeliszk felújítása is tervben van. Egy másik fontos felújítási projekt 2024-ben a Báthory István Elméleti Líceum mindkét épülete. A felújítási munkálatok megvalósíthatósági tanulmányát idén nyárra készítik el, majd kezdődhet a munka, nagy volumenű, strukturális felújításra készülünk" – idézik a közleményben Oláh Emese alpolgármestert. 

Újdonságnak számít, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kulturális és sportutalványokat fog biztosítani az iskolásoknak a 2024/2025-ös tanévtől kezdődően. Ami a kulturális utalványokat illeti, ezeknek értéke 300 lej lesz és bármilyen színház-, operaelőadást, koncertet, múzeumi belépőt lehet majd belőle fedezni, míg a sportutalványok 500 lej értékűek lesznek és sportklubokba való beiratkozás esetén lehet őket felhasználni.

Oláh Emese kiemelte, továbbra sem feledkeznek meg a fogyatékkal élő gyermekek igényeiről sem, ebben az évben a fogyatékkal élő kolozsvári gyermekek 600 lejes támogatást kapnak. A kezdeményezésre szánt költségvetés teljes összege 5 millió lej a 2024-es évre. Az intézkedés célja, hogy a családoknak segítsen kifizetni a fogyatékkal élő gyermekek által igénybe vett költséges terápiákat, beavatkozásokat és kezeléseket.

2024-ben elkezdődnek a munkálatok a Bácsi úti idősotthonban is. A szerződés értelmében, az idősotthon tervezési időszaka 4 hónapot, a munkálatok kivitelezése 20 hónapot foglal magába. A projekt helyi urbanisztikai dokumentációját tavaly májusban fogadta el a helyi tanács. A projekt munkálatait az önkormányzat saját költségvetéséből fedezi. 

Továbbra is figyelmet kapnak a szociális projektek: menhely épül a családon belüli erőszak áldozatai számára. A menhely létesítése azért is fontos, mert nemcsak közbenjárással és tanácsadással foglalkozik, hanem egy konkrét, biztonságos teret biztosít azok számára, akiknek erre szükségük van. A tervezet két épület kialakítását tartalmazza, egy adminisztratív egységét és egy 14 lakást tartalmazó tömbét. Az épületekben étkezdét, valamint tanácsadásra, terápiára és oktatásra használható tereket alakítanak ki, az udvaron pedig zöldfelületek és játszóterek lesznek a gyermekek számára.

Kolozsvár önkormányzata 4 millió euró értékben további lakásokat tervez vásárolni a pataréti romák megsegítése érdekében, a Pata 2 projekt folytatásaként. 2024-ben is cél a város melletti telepen élő romák integrálása a városi környezetben – tájékoztatnak a közleményben.