EB: Öt százalékkel csökkent a román gazdaság teljesítménye

EB: Öt százalékkel csökkent a román gazdaság teljesítménye
Az Európai Bizottság (EB) becslése szerint tavaly 5 százalékkal esett vissza a román gazdaság teljesítménye, ami a korábbi előrejelzéshez mérten 0,2 százalékponttal kisebb csökkenést jelent.

A csütörtökön közzétett elemzésben Brüsszel javította a román gazdaság kilátásaira vonatkozó előrejelzését. Brüsszel korábban arra számított, hogy a román bruttó hazai termék (GDP) tavaly 5,2 százalékkal esik vissza, ehhez képest most 5 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált.

Az országos statisztikai intézet február közepén fogja nyilvánosságra hozni a tavalyi negyedik negyedévre és 2020 egészére vonatkozó gyorsjelentését.

Az uniós végrehajtó szerv arra számít, hogy az idén a román GDP 3,8 százalékkal fog bővülni, 2022-re pedig 4 százalékos GDP-növekedést prognosztizált. Ez javítást jelent az előző előrejelzéshez képest, akkor 2021-re 3,3 százalékos növekedést valószínűsítettek, míg 2022-re 3,8 százalékost.

Brüsszel arra számít, hogy 2021 második felében gyors ütemben fog nőni a belföldi fogyasztás, a gazdasági növekedés másik fő hajtóereje pedig várhatóan a beruházások lesznek.

Ugyanakkor az idei 3,8 százalékos növekedésre vonatkozó brüsszeli prognózis elmarad a román kormány által remélt 4,3 százalékos gazdasági növekedéstől.