Drasztikusan csökkent az oltási kedv, oltóközpontok zárnak be

Tasnádi Szilárd: minimálisak a vakcinával járó kockázatok

Drasztikusan csökkent az oltási kedv, oltóközpontok zárnak be
Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhattuk, hogy bizonyos okokból kifolyólag sokan még mindig nem akarják beoltatni magukat az új típusú koronavírus ellen. Az Erdélystat statisztikai portál néhány nappal ezelőtt közzétett adatai szerint április vége óta folyamatosan csökken az oltási kedv, s a központi és helyi hatóságok számára aggodalomra kellene okot adjon az is, hogy az országos kampány első öt hónapjában a felnőtt lakosságnak csupán a 26 százalékát sikerült beoltani. Az oltási kedv drasztikus visszaesése következtében több kolozsvári/Kolozs megyei oltóközpont bezárt, vagy hamarosan bezár, más helyeken pedig jelentősen csökkent a tevékenység: az orvosok és ápolók más állást keresnek, amiben az is szerepet játszik, hogy a személyzet egy részének csak nemrég folyósították az áprilisi javadalmazást. A kérdéskör kapcsán Kolozs megye prefektusát is megkerestük, aki kiemelte: csak oltással kaphatjuk vissza régi életünket.

Az Erdélystat által nemrég nyilvánosságra hozott adatok szerint Erdélyben valamivel magasabb volt az átoltottság az országos átlagnál, s azt is kidomborították: faluhelyen jelentősen alacsonyabb, az urbánus környezetben magasabb az oltási kedv. Az oltást igénylők aránya a 60–69 éves korcsoportban volt a legmagasabb.

A társadalmon eluralkodó általános bizalmatlanság, a politikusok, hatóságok, sőt az egyes szakemberekkel szembeni ellenszenv, valamint az egyre alacsonyabb, mára szinte minimális fertőzöttségi arány következtében április végétől folyamatosan csökken az oltási kedv Romániában, így Erdélyben és Kolozs megyében is.

A szakemberek azonban figyelmeztetnek: jelenleg megyei szinten ugyan szinte nullára csökkent a fertőzöttek száma, ám ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Adott esetben egyesek arra ébredhetnek: mihamarabb be kell oltaniuk magukat, most ugyanis kedvező a helyzet, ám ez korántsem garancia arra, hogy hosszú távon is ugyanilyen marad.

Erre maga Raed Arafat államtitkár is figyelmeztette a héten az ország lakosságát, sajtószereplése alkalmával afelől is kérdezték: mivel magyarázza, hogy Románia egyetlen kitűzött beoltottsági arányra vonatkozó célt sem ért el eddig. Arafat kitérő választ adott: a polgároknak alaposabban kellene tájékozódniuk a hivatalos és hiteles forrásokból – vélte. „Olvassanak bármit, de figyelembe kell venniük a szakemberek hivatalos tanácsát. Az egészségügyi miniszter is jelezte, hogy a delta és a delta plusz variánsok elkezdtek terjedni. A megoldás továbbra is az oltás” – nyomatékosította.

Mi a helyzet Kolozs megyében?

A kormány területi képviselőjétől kapott adatok szerint a megyében működő oltópontok központosított adatai szerint a csúcsidőszakban naponta körülbelül 6 ezer személyt oltottak be a megyében. Tasnádi Szilárd prefektus arról is tájékoztatott, hogy jelenleg csak mintegy ezer személyt oltanak be a régióban 24 óra leforgása alatt.

Érdekes megjegyezni azt is, hogy a helyi és megyei hatóságok Kolozsváron éppen az oltási kedv visszaesésének pillanatában, pontosabban április végén üzemelték be az első autós oltóközpontot a régi sportcsarnoknál. A prefektus emlékezete szerint a csúcsidőszakban naponta ezer személyt oltottak be ott, ma már csupán maximum nyolcvanat. Adataiból kiderült, hogy jelenleg 47 oltóközpont működik még a megyében, amelyekhez hozzáadódnak a családorvosi rendelőkben kialakított oltópontok.

A prefektus segítségével a Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól (DSP) kapott adatokból kiderül: az elkövetkező időszakban csökkenni fog az oltóközpontok száma. A DSP június 18-án azt javasolta: a megyében jelenleg működő 63 oltóközpontból csupán 37 működjön tovább, így egyes helyeken már csak az ismétlő oltást adják be, új személyeket más központokba irányítanak át. A DSP például Kajántón a két oltópontból egyet, a kolozsvári Ion Creangă-iskolánál működő háromból szintén egyet, a Tiberiu Popoviciu informatikai iskolában pedig négyből egyet hagyna meg. Utóbbi eset nem annyira kirívó, itt ugyanis a sokak által „elvetett” AstraZeneca-oltószert használják.

A dokumentum szerint a Kajántón bekövetkező csökkentést követően július 5-től teljesen bezárnák a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó községben működő oltóközpontot. Ugyanerre a sorsra jut a mócsi oltóközpont is, a Hajnal negyedben lévő Regina Maria-magánkórháznál lévő központ pedig már június 30-án bezárt.

„Oltással kaphatjuk vissza régi életünket”

Arra kértük Kolozs megye prefektusát, mondja el véleményét az oltási kedv drasztikus csökkenése kapcsán, és azzal kapcsolatban is, hogy az emberek hozzáállása milyen eszközökkel serkenthető.

– Véleményem szerint nem beszélhetünk drasztikus csökkenésről, ám valóban kiürült a száz százalékban határozottak halmaza: maradtak a bizonytalanok és a vakcinát ellenzők. Hangsúlyozni szeretném, hogy az oltás nem volt és nem is lesz kötelező. Az oltási kedv serkentésére az egyetlen megoldás a kormányzati szintű felvilágosítás. Mindenkinek tudomására kell jusson, hogy az oltás az egyedüli remény a régi életvitelünk visszaszerzésére. Orvosi szempontból és a fair play szabályait betartva fel kell világosítani az embereket, hogy az oltással járó kockázatok minimálisak a fertőzéssel járókhoz viszonyítva. Amennyiben megtörtént a felvilágosítás, akkor biztosaknak kell lennünk afelől, hogy az oltóanyaghoz mindenki hozzáférhet, akárcsak eddig – fogalmazott a kormány területi képviselője.