Dragnea pálfordulása a közkegyelem ügyében

Dragnea pálfordulása a közkegyelem ügyében
Megfosztották frakcióvezetői, illetve a szenátus jogi bizottságának elnöki tisztségétől Şerban Nicolae szenátort a szociáldemokraták, amiért a múlt héten a korrupcióért bebörtönzött elítéltekre is ki akarta terjeszteni a parlamenti vitán lévő közkegyelmi tervezetet.

A szankciókat Liviu Dragnea pártelnök javaslatára fogadta el szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága. Nicolaénak azt rótták fel, hogy kezdeményezésével kárt okozott a párt megítélésének. A pártelnök azt állította, hogy a szenátus jogi bizottságában tevékenykedő párttársai a PSD több ízben kifejtett álláspontját figyelmen kívül hagyva, a pártvezetés felhatalmazása nélkül fogadtak el olyan módosító javaslatot, amely a korrupciós bűncselekményekért bebörtönzött elítéltekre is kiterjesztette volna a parlamenti vitán lévő közkegyelmi tervezet hatályát.

Az újabb közfelháborodási hullámot, utcai tüntetéseket kiváltó módosítást már másnap visszavonta a bizottság, miután a PSD elnöke bejelentette,  nem támogatja a kezdeményezést, nehezményezve, hogy emiatt pártját ismét a korruptak védelmezőjeként állítja be az ellenzék.

Szerdai sajtóértekezletén Dragnea már azt is megkérdőjelezte, hogy a közkegyelmi tervezet elérheti-e eredeti célját, vagyis hozzájárulhat-e a börtönök tehermentesítéséhez. A hét elején megjelent statisztikák szerint alig több mint négyszáz rab szabadulna, ha az erőszakos és korrupciós bűncselekményekért elítéltek kivételével, minden tíz év alatti büntetésből három évet elengednének. Nyolcezer elítéltet kéne kiengedni a több mint 27 ezer közül ahhoz, hogy a bent maradóknak legalább négy négyzetméternyi hely jusson fejenként, ahogyan azt az európai szabványok előírják.

Dragnea közölte: leállítják a közkegyelmi tervezet vitáját, amíg az igazságügyi minisztérium kidolgozza a börtönök túlzsúfoltságának enyhítését célzó teljes törvénycsomagot. Sajtóértesülések szerint a PSD-ben feszültséget okozott a szenátusi frakcióvezető feláldozása és Dragnea pálfordulása, aki év elején még a frissen hivatalba lépett Grindeanu-kormány egyik sürgős teendőjének nevezte a közkegyelmi törvény elfogadását. A PSD szenátusi frakciójának vezetését Mihai Fifor, a jogi bizottságét Robert Cazanciuc veszi át. Fifor korábban is betöltötte már a frakcióvezetői tisztséget, Cazanciuc a Ponta-kormányban volt igazságügyi miniszter.

A PSD tegnap nemcsak Şerbant szankcionálta, hanem felfüggesztette párttagságát Nicolae Bacalbaşa galaci képviselőnek is, aki kedden obszcén és közönséges szavakkal, gesztusokkal sértette meg Raluca Turcant, az ellenzéki PNL ideiglenes elnökét.