Dolgozni – (hogy) érdemes?

Dolgozni – (hogy) érdemes?
“Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes” – írták fel nagyon sok ballagási kártyára meg osztálytablóra mottóként annakidején… Ki tudja, talán még ma is idézik néha József Attila költeményéből a munkavégzésre utaló részt, amellyel az oktatásuk egy szakaszát lezáró fiatalokat indították útnak, még egy utolsó erkölcsös buzdítással. Habár mindjárt más olvasata lett volna az említett idézetnek, ha ott van az előtte levő mondatrész is: “bár a munkádon más keres”… Ezt a részt azonban sosem idézték, hiszen a kizsákmányolásnak még az utalása sem létezhetett a szocializmusban.

Mindenesetre az idézet valóságtartalma, követendő üzenete (értve ezalatt a munka pontos, szép elvégzését) annyi évtized távlatából is érvényes. Vagy legalábbis az lehetne. Ellenben a munka-munkavégzés körül az elmúlt évek hatalmas változást hoztak, bizonnyal nagyon sokan a jelenleg nyugdíjasok közül, akik már régóta eltávolódtak a munkapiactól, értetlenül, netán elutasítóan szemlélik azt a módot, ahogyan dolgoznak, dolgoznának – vagy épp semmilyen munkatevékenységet nem fejtenek ki - a mai fiatalok.

Nem is olyan régen, a munkanélküliség mondhatni fogalomként ismeretlen volt. Hivatalosan nem is létezhetett: a törvényekben pátosszal kijelentették, hogy minden fiatalnak biztosítják a felkészültségüknek, képességüknek, elképzelésüknek és a közösségi igényeknek megfelelő munkahelyet, a “társadalmi parazitizmus” pedig egyenesen be volt tiltva, mint a szocialista renddel, erkölccsel és méltányossággal ellentétes cselekedet… A szocialista államokban az, aki munkaképessége ellenére nem dolgozott, mind munkakerülő volt, közveszélyesnek tekintették ezt az életmódot, büntethették is, szabálysértésként pénzbírsággal, vagy súlyosabb esetekben akár börtönnel. A fiatalok kötelesek voltak “odatenni” tehetségüket, minden energiájukat a “párt felvirágoztatásáért”. Nevetségesnek hat most beleolvasni a szocialista munkatörvényekbe, a jelen munkaviszonyai már köszönőviszonyban sincsenek az egykori munkakörülményekkel és szokásokkal.

Ma már furcsának tűnik egyazon helyen “ledolgozni egy életet”, a “nyolc óra munka, nyolc óra pihenés” is csak a slágerből köszön vissza, a munkakönyv is mondhatni elavult, amolyan retro szavunk lett, mint sok más kifejezés a munkaviszony területéről. A világjárvány pedig felülírta a munkahely – mint a munkavégzés tényleges helye – kifejezést is. Nemcsak megszokottá vált a “home office”, az otthonról végzett munka, hanem adott esetben kötelező vagy ajánlott is, sokaknak éppenséggel kifizetődőbb. Ilyen körülmények között a mai fiataloknak még inkább más elképzelésük és elvárásuk lesz a munkavégzéséről. Arról: hogyan, hol, mennyit, mikor, milyen körülmények között dolgozzanak majd.

Teljesen más az életmódjuk és értékrendjük az új generációknak, így például a millenialoknak (Y generáció) meg a Z generáció tagjainak. Egy felmérésből - amelyet 19 európai országban, köztük Romániában is elvégeztek – kiderül, hogy az említett generáció tagjainak nagy többsége rugalmas munkaidőben és változatos munkahelyben gondolkozik. A jövő pedig az övéké, hiszen ők következnek, illetve következnének a “munka mezejére”, hogy majd tevékenységükkel, szerepvállalásukkal tulajdonképpen fenntartsák továbbra is a társadalmat, a kisebb-nagyobb közösségeket. Persze nagy kérdés, ez hogyan fog megtörténni, ha jelenleg ilyen nagy és újszerű változáson megy keresztül a munkaviszony, a munkaerőpiac… A megkérdezett fiatalok (mind neves egyetemek diákjai) csupán tíz százaléka (Romániában alig 5 százalék) tudja elfogadni a hagyományos, irodához és megszabott pontos munkaidőhöz kötött munkaprogramot. Ilyenformán a munkáltatók is kénytelenek lesznek rugalmasan viszonyulni, “rugalmasságban” gondolkodni. Az viszont biztató és előnyös a hagyományos munkaszervezés szempontjából, hogy mégis: Romániában a fiatalok közel fele, Közép-Európában pedig több mint fele hetente csak legfeljebb egyszer-kétszer dolgozna otthonról. A világjárvány miatti elzárkózás, elzárkóztatás (otthonról végzett munka, online oktatás) negatív hatásait hamar és sokan felismerték. Az említett felmérésben meg is fogalmazzák, hogy a távoktatás, a home office elmagányosította az embereket, a személyes kapcsolatok, a közvetlen megtapasztalás hiánya rossz hatással van a karrierépítésre, szakmai fejlődésre, a felelősség kialakítására. Az online oktatást Romániában a World Vision “humanitárius katasztrófának” nevezte egy tanulmányban, amelyben arra is kitérnek, hogy ugyan még nem lehet pontosan felmérni a veszteséget a tanulás, tudáselsajátítás terén, amit ez a szinte két év okozott, a kognitív képességek (figyelem, gondolkodás, érzékelés, észlelés, emlékezet) fejlesztésének elmaradása már tény és nyilvánvaló a gyerekek, fiatalok esetében. A gyengébb képzés és képzettség pedig az elkövetkező évtizedekben érezteti majd a hatását. Egyrészt a munkáltatók nem találnak majd kellően képzett munkaerőt, másrészt a felnövő fiatalok lesznek kénytelenek beérni egy előnytelenebb, rosszabbul is fizetett munkahellyel. A munkaerőpiacon ilyenformán tehát előbb-utóbb mindenki vesztes lesz, ebből a szempontból.

A fiatalok ellenben bizakodóak, és végülis ez az optimizmus viszi, viheti előre a társadalmat: közel 70 százalék reméli, hogy legtöbb féléven belül megtalálja az általa vágyott munkát és munkahelyet, több mint fele szeretne teljes munkaidőben dolgozni egyetlen munkaadónál, a pandémia sem veszi kedvüket, sem bátorságukat, hogy adott esetben külföldön helyezkedjenek el, és szinte az összes megkérdezett legszívesebben különböző (életkor, nem, nemzetiség szempontjából változatos) munkatársakkal dolgozna együtt. A dolgozni hogyan érdemes kérdése tehát nyitott, változó, rugalmas – mint a körülmények, amelyeket megélni vagyunk kénytelenek.