Cukkinis, paradicsomos frittata

Egyszer megkérdezték tőlem, hogy mindig sikerül az, amit elterveztem, mindig pont olyan finom lesz az ebéd, ahogyan kigondoltam? Nos, előfordul, hogy valami nem úgy alakul, ahogy megálmodtam.

A falu szélén szoktam a kutyát sétáltatni, akkor vettem észre, hogy virágzik a tök. Tudtam, hogy a tök virágja ehető, egyből arra gondoltam, jó lenne kipróbálni. A szomszédomtól meg is tudtam, kié az a föld, gondoltam engedélyt kérek, hogy szedjek néhány virágot. De kiderült, a szomszédéknak is van ültetve, az is virágzik, megengedték, hogy annyit szedjek, amennyit csak szeretnék. 

A tök virágja vitamindús, egészséges, ha leszedjük, nem lesz belőle termés, gondoltam, ezért mindenképpen engedélyre lesz szükségem ahhoz, hogy leszedjem. Kicsit jobban beleásva magam a tökvirág rejtelmeibe, megtudtam, hogy a növény indáin hím és női virágok nőnek, azaz együtt nevelkedik fiú és lány. Csak a nővirágok hoznak termést, így a fiúvirágokat akár nyugodtan le is szedhetjük. A görög és olasz konyha nagy kedvence a tökvirág kisütve, megtöltve, de salátákban is használják. Indiai receptet néztem ki magamnak, amelyben a tökvirágot padlizsánnal együtt készítették. Szeretem az indiai ízvilágot, gondoltam, kicsit kiegészítve, erősségét mérsékelve kipróbálom. A recept izgalmasnak tűnt, nem is hazudtolta meg önmagát, az alap ízkombináció igen kedvemre való volt, mégis csalódást okozott. A tökvirágok az ételben kesernyések lettek. Erre pedig nem számítottam. Az étel ettől függetlenül finom volt, ehető, de a vitamindús virágokat inkább kikerültem. A mai napig nem tudom pontosan, mit és hol rontottam el. Próbáltam kideríteni, mi okozhatta a keserűséget, de csak azt a magyarázatot találtam rá, hogy a méhek által végzett virágok megporzásakor történhet valami, amitől egyes virágok kesernyésekké válnak. Talán lehetnek vidékek, ahol ez előfordul, ezt pedig előre nem lehet látni, tudni, csak akkor vesszük észre, ha a virágot megkóstoljuk. 

Ezt a kesernyés ízt leszámítva, a fogás tényleg finom volt, majd elkészítem tökvirág nélkül és akkor elmesélem. Vittem egy kis kóstolót a szomszédomnak, hogy lássa, mivé lett a tökvirág, és bizony nem üres kézzel tértem vissza, hanem frissem leszedett cukkinival s pár házi tojással (ilyen jó dolga van az ember lányának, ha vidéken él). S mivel vakáció alatt a reggelek nem annyira rohanósak, gondoltam, finom frittatával ébresztem majd a hétalvó generációt. A frittata abban különbözik a rántottától, hogy bizonyos hozzávalókat előtte meg kell dinsztelni, az elkészítése tehát a kályhán kezdődik, majd a sütőben ér véget.

Hozzávalók: 

1 közepes méretű cukkini
10-12 koktélparadicsom vagy 1 óriási nagy házi paradicsom
1 cikk fokhagyma
kevés oregáno
1-2 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
8 tojás
50 g sajt
50 ml tej
pár evőkanál reszelt parmezán vagy pecorino sajt

Elkészítés: 

A cukkinit kisebb szeletekre vágom, a vajat megolvasztom, egy evőkanál olívaolajjal elkeverem és a cukkinit kb. 10 perc alatt, magas lángon készre dinsztelem, félidőnél sózom, az oregánóval is megszórom. Nem kell megijedni, ha soknak tűnik, a dinsztelés során vizet ereszt, majd alaposan összeesik. 

Miközben a cukkini készül, felverem a tojásokat a tejjel, sózom, a sajtot apró kockákra vágom. Amikor a cukkini kész van, félrehúzom. A paradicsomot 2 evőkanál olívaolajon hirtelen megsütöm (2-3 perc), az apróra vágott fokhagymát is rádobom, alaposan elkeverem. Olyan edényt használok, ami majd mehet a sütőbe. A paradicsommal összekeverem, ráöntöm a felvert tojást, beledobom a sajtot, és az egészet összekeverem. 180 fokos sütőben harminc percig sütöm. Húsz perc sütés után megszórom parmezán sajttal, majd még visszateszem tíz percre sülni. 

A sütőből kivéve hagyom tíz percet pihenni, akkor sokkal jobban lehet szeletelni. 

Szénhidrátmentes diétához kiváló (A szerző felvétele)

Isteni reggeli, hidegen, melegen fogyasztható, tele van friss, finom nyári zöldséggel. Nagyon jó felhasználási módja a hűtőben hányódó sajtmaradékoknak, amelyeket jobb felhasználni ebbe a finomságba, még mielőtt megkövesednének vagy penészedésnek indulnának. 

Szénhidrátmentes diétához kiváló, a sok zöldségnek köszönhetően mellőzhetjük a kenyeret, önmagában is finom, laktató reggeli vagy vacsora.

Így lett a tökvirágból cukkinis frittata.