Csütörtökön tárgyalja a képviselőház az autonómiastatútumot

Csütörtökön összeül a képviselőház, hogy megvitassa a Székelyföld, a nemzeti közösségek, illetve a magyar közösség kulturális autonómiájával kapcsolatos három törvénytervezetet. Az ülés 14 órakor kezdődik.

A Székelyföld autonómiastatútumának, a nemzeti közösségek kulturális autonómiája kerettörvényének és a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútumának tervezetét az RMDSZ listáin parlamentbe jutott Kulcsár-Terza József-György és Zakariás Zoltán nyújtotta be december 20-án.

Ugyanaznap Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte: javasolta a képviselőház elnökének, hogy intézkedjen egyes RMDSZ-es színekben mandátumot szerzett politikusok "mérgező" törvényjavaslatainak sürgős elutasításáról.

A kormányfő bejegyzése szerint Székelyföld autonómiáját, illetve az etnikai alapú kulturális autonómiát célzó "elszigetelt" jogszabályjavaslatoknak "nincs keresnivalójuk egy demokratikus államban". "Ez a bizonyos időközönként felbukkanó vita értelmetlen" - vélekedett a miniszterelnök.

Mérgező és megosztó (alc.)

Mérgező és megosztó a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezet, amelyet csütörtökön tárgyal a képviselőház - jelentette ki szerdán Ciprian Şerban, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakcióvezetője.

„Munkatársaimmal együtt arra a határozott következtetésre jutottunk, hogy az ilyen kezdeményezéseket, amelyeket mérgezőnek és megosztónak tartunk, sürgősen el kell utasítani a törvényhozásban. Szilárd meggyőződésünk, hogy a Székelyföld autonómiájára vagy etnikai kritériumokon alapuló kulturális autonómiára irányuló törvényjavaslatoknak nincs helyük egy demokratikus államban, különösen nem akkor, amikor a Szociáldemokrata Párt kormányoz. Ennek fényében ezeknek a kezdeményezéseknek gyors és határozott elutasítását kívánjuk, anélkül, hogy felesleges vitákba bocsátkoznánk, mert Románia területi és kulturális integritása nem képezi alku tárgyát” - jelentette ki Ciprian Şerban.

A szociáldemokrata párti képviselő érthetetlennek tartotta, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nem támogatta a három autonómiatervezet sürgősségi eljárásban történő megtárgyalását. Kifejtette, arra számított, hogy az AUR is el fog utasítani mindennemű egyezkedést a Székelyföld autonómiájáról, ezzel szemben az AUR ragaszkodott a vitához, ami csak úgy értelmezhető, mint a nacionalista jellegű politikai kezdeményezések bátorítása.