Comedy Cluj – spanyoloké a fődíj, Vasilescu Kiválóság-díjat kapott

Comedy Cluj – spanyoloké a fődíj, Vasilescu Kiválóság-díjat kapott
Spanyol komédia – Az éjszaka, amikor anyám megölte apámat – nyerte el a 8. Comedy Cluj – Nemzetközi Vígjátékfilmek Fesztiváljának fődíját a szombat esti díjkiosztón, az Ines Paris által rendezett film női főszereplője – Maria Pujalte – pedig elnyerte a Legjobb alakítási díjat.

A záró eseményen kiosztott további két – a Legjobb rendezésért és a Legjobb forgatókönyvért járó – díj Szaud-Arábiába és Izraelbe ment. Előbbit Mahmoud Sabbagh érdemelte ki Barakah meets Barakah (Barakah találkozik Barakahval) című alkotásáért, az Atomic falafel című izraeli film forgatókönyvíró-rendezője – Dror Shaul – pedig a zsűri döntése szerint megkapta a Legjobb forgatókönyv díját. A fesztivál szervezői idén Răzvan Vasilescunak (fotó) ítélték oda a Kiválóság díjat, amelyet Dimény Áron adott át a gálaesten a színésznek.

Răzvan Vasilescu látható meghatódottsággal vette át a neki ítélt Kiválóság díjat, hosszú percekig nem tudott megszólalni. Mint megjegyezte, inkább a közönségnek kellene a színpadon állnia, és neki kellene tapsolnia mindazért, amit karrierje során a közönségtől kapott. A díjat átadó Dimény Áron színművész többek között felidézte a Silviu Purcarete által rendezett Undeva in Palilula (Valahol Palilulán) című film forgatásán szerzett tapasztalatait, ahol, mint mondta, megadatott neki a szerencse, hogy együtt dolgozzon Răzvan Vasilescuval. – A forgatás alatt természetes dolog a várakozás, és eközben a színészek megpróbálják elütni az időt, viccelnek, poénkodnak, pazarolják az energiájukat. Răzvan Vasilescu azonban, bármennyi idő is telt el a várakozással, minden alkalommal profi módon, maximális energiával kapcsolódott be ismét a jelenetekbe, ez is bizonyítja a szakmájához való hozzáállását – jegyezte meg a méltató.

A közönség díját a szavazatok alapján a Highway to Hellas című, Aron Lehmann által rendezett film nyerte el, Uri Margalit és Ben Tchetchik pedig a Decree 7,9 című produkciójukért megkapták a Legjobb diák-rövidfilmnek járó kitüntetést.

Idén a versenyfilmeket elbíráló öttagú zsűri a következő szakemberekből állt: Florian Mischa Böder rendező, Domnica Cîrciumaru casting-igazgató, Ronan Doyle írországi filmkritikus, az Indiewire szerzője, valamint Carl Haber forgatókönyvíró, producer, a Római Nemzetközi Filmakadémia alapítója.

 

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Filmek és színházi előadások is várják a nevetni vágyókat a Comedy Cluj fesztiválon, amely a nyolc fesztiváldíjat bezsebelt Hunt for the Wilder people új-zélandi film vetítésével rajtolt pénteken este.
KultSzínTér