Citromos tiramisu

kp

Az iskolai évzáróval együtt beköszöntött a hőség. Nem is annyira a nagy meleggel gyűlt meg a bajom, mint inkább azzal, hogy hirtelen csapódott ránk a tikkasztó hőség. Mintha régebben fokozatosabban jutottunk volna el a kánikulához. Ilyenkor, június közepe táján már becsületes meleg szokott lenni. Belém égett ez az időszak, mert elsőszülött gyermekem ilyenkor született, és bár annak már sok-sok éve, sosem fogom elfelejteni, milyen érzés volt nagy pocakkal a forróságban mozogni. Arra pedig tisztán emlékszem, fokozatosan jutottunk el a tikkasztó melegig. Az is lehet, csupán azért veszem mindezt észre, mert az évek múlásával csökken a toleranciaszintem.

Nehéz lenne eldönteni, ki örül jobban a vakációnak, a gyerekek, a tanárok vagy a szülők. Persze, míg a gyerekek kicsik, a vakáció idejére meg kell oldani a felügyeletüket, nagyobb gyerekek esetében a szülők is felszusszanhatnak a vakáció beköszöntével: nem kell mindennap uzsonnát csomagolni, nem kell hajnalban felkelni, csupán ez a két dolog becsületes pozitív változást hoz a magamfajták hétköznapjaiba. 

S ha már ilyen jó meleg lett, akkor jöhetnek a kevés munkával összeállítható, hűsítő nyári desszertek, mint például a citromos tiramisu. Nem kell sütni, a krémet gőz fölött kell párolni, de azt sem sokáig, ezért mondhatom, hogy gyorsan elkészíthető, és behűtve nagyon finom. 

Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta
4 tojás
150 g cukor
1 citrom reszelt héja
2-3 citrom leve
1/8 kk. só
85 g vaj
1 doboz mascarpone 
200 ml habtejszín
néhány evőkanál, vízzel hígított bodzaszörp

Elkészítés:
A citromkrémet készítem el előbb, mert azt kell hagynom kihűlni. A tojássárgáját, a cukrot, a citrom levét és héját gőz fölött, folyamatos kevergetéssel, sűrűre főzöm. Ha már 10 perce kavargatom a gőz fölött, és még mindig nem akar besűrűsödni, akkor nagyobb lángot adok az edénynek, amiben a vizet forralom, hogy több gőz keletkezzen. Amikor besűrűsödött (10-12 perc), a gőzről leemelem, és a szobahőmérsékletű vajat apránként hozzákavarom. Ha a vaj teljes mennyisége benne van már, akkor félreteszem, de néha egyet-egyet még kavarok rajta, hogy ne bőrözzön be. 

Ha a krém kihűlt, összekeverem a mascarponéval és a felvert tejszínhabbal, a krémmel ezennel meg is vagyok. Nagyon erős citromos krémet kapok. Aki nem szeretne ennyire intenzív citromízűt, a megfőzött citromkrémnek csupán a felét használja fel. A másik felét le lehet fagyasztani, és a következő alkalommal fel lehet használni. 

A szerző felvétele

A babapiskótákból teszek egy réteget az üveg vagy kerámiatálba, amiben a desszertet készítem, illetve amelyből tálalni akarom. Minden babapiskótára csepegtetek egy kanálnyi felvizezett bodzaszörpöt. Erre jön egy réteg citromos-mascarponés-tejszínhabos krém, majd egy réteg babapiskóta, úgyszintén bodzaszörppel meglocsolva, és a tetejére ismét egy réteg krém következik. A tetejét mákszemekkel szórom meg, és néhány órára hűtőbe teszem. 

Elképesztően finom, hűsítő nyári desszert. Nagyon jó, hogy előre el lehet készíteni, hiszen kifejezetten jót tesz neki a hűtőben történő pihentetés, hogy az ízek összeérjenek. Ünnepi köntösben, különlegesebb díszítéssel születésnapi torta is lehet.