Ciolacu: a zsidóság történetének oktatása hozzájárul a demokrácia megerősítéséhez

Ciolacu: a zsidóság történetének oktatása hozzájárul a demokrácia megerősítéséhez
A zsidóság történetének és a holokausztnak az oktatása hozzájárul majd a romániai zsidók történelmének, kultúrájának és hagyományainak jobb megismeréséhez és megértéséhez, és ezáltal az ellenálló demokrácia megerősítéséhez, az alapvető emberi jogokkal összhangban - jelentette ki ma Marcel Ciolacu.

A miniszterelnök A zsidók története. A holokauszt címet viselő új tantárgy bevezetése alkalmából tartott ceremónián beszélt erről a Victoria-palotában.

Emlékeztetett, hogy a 2021/276-os számú törvény a 2023-2024-es tanévtől vezeti be az új tantárgyat a középiskolai és szakoktatási keretterv közös törzsének részeként. Szerinte ez egyértelmű bizonyítéka annak a pártokon felüli politikai akaratnak, amely részben a holokausztoktatás előmozdítására, részben pedig a fiataloknak és a társadalom egészének az antiszemitizmussal, a xenofóbiával, a diszkriminációval és a gyűlöletbeszéddel szembeni ellenálló képességének a megerősítésére irányul.

Ciolacu beszédében kiemelte, fontos a hazaszeretet szellemében nevelni a fiatalokat, ismerniük kell a nemzet nagy alakjait, de a történelem sötét fejezeteiről vagy az ezeket előidéző személyekről is tudniuk kell. "A történelem hibáit ismerni kell, hogy ne ismétlődjenek meg" - szögezte le.

Beszélt arról is, hogy fokozatosan hozzáférhetővé válnak a holokausztkutatáshoz használható levéltári anyagok, amelyeket aztán digitalizálni kell. „Ugyanakkor szeretnénk, ha mielőbb megnyitná kapuit a zsidótörténeti és holokauszt-múzeum is” - tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzéséért és leküzdéséért hozott romániai intézkedések nagy része az európai és nemzetközi partnerekkel való szoros együttműködés eredményei.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jómaga és kabinetje elkötelezett a holokauszt és az ártatlan áldozatok milliói emlékének életben tartása, valamint a túlélők védelme mellett.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol