Ciolacu: A Szociáldemokrata Párt 2024 után is kormányozni fogja Romániát

Ciolacu: A Szociáldemokrata Párt 2024 után is kormányozni fogja Romániát
A Szociáldemokrata Párt (PSD) 2024 után is kormányozni fogja Romániát, akár a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) közösen, akár nélküle - jelentette ki szombaton Marcel Ciolacu a PSD Bákó megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

„Ha tudunk annyira éretten viselkedni, hogy partnerként tiszteljük egymást – mert úgy tűnik, hogy 2024-ig nincs más megoldás, mint a mostani politikai szövetség - akkor 2024 után is lesz esélyünk az együttműködésre. A PSD 2024 után is kormányozni fogja Romániát, a PNL-vel vagy a PNL nélkül” - mondta a PSD elnöke.

Ciolacu úgy vélekedett, a PSD a szavazatok több mint 40 százalékát fogja megkapni a következő parlamenti választásokkor, még akkor is, ha belement a PNL-vel közös kormányzásba. Ciolacu ezzel azokra a megjegyzésekre reagált, miszerint a szociáldemokraták szavazótáborából sokan elfordultak a PSD-től, miután Ciolacuék szövetségre léptek a liberálisokkal.

A PSD elnöke utalt arra is: nem tesz jót a koalíciónak, hogy a liberálisok folyamatosan támadják a szociáldemokraták minisztereit és hol egyiket, hol másikat el akarják távolítani a kormányból mondvacsinált okokra hivatkozva.

„Nicolae Ciuca miniszterelnökkel tudatában vagyunk annak, mekkora felelősség hárul most a kormányra, de szeretném, ha a partner liberálisok tisztelettel kezelnék minisztereinket, ne támadják őket indokolatlanul, ne kérjék folyton leváltásukat, mert akkor ennek a koalíciónak vége”, fogalmazott Ciolacu.

Firea lesz a PSD főpolgármesterjelöltje

Elmondta azt is: Gabriela Firea lesz a PSD főpolgármesterjelöltje a 2024-es bukaresti önkormányzati választásokon. Kifejtette azt is: azt nem tudja még, hogy ki lesz a PSD államfőjelöltje.

Gabriela Firea államfőjelöltként is szóba került

Ciolacu azzal vádolta meg a Mentsétek meg Románia Szövetséget (USR), hogy politikai okokból akadályokat gördít Románia schengeni csatlakozásának útjába. Azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy az USR-s politikusok idehaza elhangzott nyilatkozataikban támogatják Románia schengeni csatlakozását, de Brüsszelben és külföldön akadályoztatják ezt.

„Az USR-sek a következő időszakban is ugyanazt fogják cselekedni, amit eddig is: minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy Románia ne csatlakozhasson a schengeni térséghez, egész egyszerűen politikai megfontolásból” - fogalmazott. A PSD elnöke szerint az USR-nek azért érdeke, hogy Romániát ne vegyék fel a belső határellenőrzések nélküli térségbe, mert ezt a kudarcot a jelenlegi kormánykoalíció rovására írhatná.

Ciolacu kijelentése reakció Ionuţ Moşteanunak, az USR alelnökének a szombati Facebook-bejegyzésére, amelyben azzal vádolja a PSD-elnököt, hogy kormányra kerülésük után is még mindig ellenzékiként viselkedik.

„Közel egy évvel az után, hogy Klaus Iohannis és más liberális párti kiskirályok visszahozták a PSD-t Románia kormányába, Marcel Ciolacu még mindig ellenzékben érzi magát. Mivel túl inkompetensek ahhoz, hogy bármit is tegyenek, az USR-t támadják.: az USR miatt nem emelik a nyugdíjakat, az USR miatt nem tudják növelni a befektetéseket, az USR miatt veszi fel Románia a legnagyobb kamatú hiteleket Európában stb. Az USR miatt képtelenek olyan intézkedéseket hozni, amelyek megóvják a román állampolgárokat az energia- és élelmiszerárak növekedésétől. Csaknem egy éve nyafognak. És amikor éppen nem az USR a hibás, akkor egymás között civakodnak a PNL-vel a köztisztségeken és a közpénzeken. Ezek az emberek létrehoztak egy 70 százalékos többségű szörnyszövetséget a parlamentben. Mindenük megvan. Kormány, parlament, elnökség. Intézmények, televíziók. Mégsem képesek semmit nyújtani, csak szegénységet” - írja Moşteanu.

Az USR alelnöke felszólítja Marcel Ciolacu PSD-elnököt, hogy „fogja munkára” párttársait, emeljék meg a nyugdíjakat, és szüntessék meg a külön nyugdíjakat, ahogy arra ígéretet tettek az országos helyreállítási tervben (PNRR).