Câmpeanu: Meg lehet tartani a tanévnyitókat

Câmpeanu: Meg lehet tartani a tanévnyitókat
Engedélyezik szeptemberben a tanévnyitó ünnepségeket – jelentette be Sorin Câmpeanu hétfőn. A tanügyminiszter elmondta: nagyon sok más hasonló rendezvényt tartanak ebben az időszakban országszerte, nem volna méltányos, ha pont a tanévnyitókat tiltanák meg. A résztvevőknek azonban mindvégig maszkot kell viselniük, a rendezvény csakis szabadtéri lehet, és nem lehetnek hosszabbak egy-másfél óránál.

A minisztérium ugyanakkor egy felmérést is készít azzal kapcsolatban, hogy a szülőknek mi a véleménye a 12 éven felüli gyermekek Covid 19 elleni beoltásával kapcsolatban. Ezért év elején minden szülő kap egy formanyomtatványt, amelyben az erre vonatkozó kérdés szerepel. A sajtó érdeklődésére, miszerint kötelező lesz-e a válaszadás, a tanügyminiszter úgy nyilatkozott: jóérzés dolga, hogy kitölti-e a szülő a kérdőívet vagy sem. Előrebocsátotta azt is: a tanévkezdést megelőzően a minisztérium tájékoztató kampányt indít a szülők számára a 12 év feletti gyermekek oltásával kapcsolatban, hogy a tények ismeretében adhassanak választ.

“Szeretnénk tudni, hogyan állunk ezen a téren”, fogalmazott Sorin Câmpeanu.  Romániában jelenleg 30.000 12 és 15 év közötti gyermek és 145.000 16 és 19 év közötti fiatal van beoltva, a tanügyi alkalmazottaknak pedig több mint 60 százaléka. Câmpeanu ezekből a számokból arra következtet, a tanintézetekben nagyobb biztonságban folyhat a munka, mint más területeken.

A minisztérium fontolgatja azt is, hogy egy negyedik hullám esetén azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 6 ezreléket, az oktatás ne térjen át teljesen online-ra. Jelenleg a javaslat az, hogy a bölcsődék és óvodák ebben az esetben is működjenek. Fontolóra vettek azonban egy másik forgatókönyvet is, miszerint 6 ezrelék fölött a 12 éven aluliak online oktatásban vegyenek részt, az ennél nagyobbak viszont rendesen járjanak iskolába.

Elmondta azt is: a maszkviselés továbbra is kötelező lesz a tanintézetekben, a zárt helyiségekben, leszámítva a tornaórákat. Ezeket csak akkor lehet tornatermekben megtartani, ha 2 ezrelék alatt van a fertőzöttségi arány az illető településen, különben csakis a szabadban, iskolaudvaron.