Bukás után – startol a 9. Temps d’Images

Bukás után – startol a 9. Temps d’Images
Post.faliment, azaz bukás után – ez a témája a 9. Temps d’Images összművészeti fesztiválnak, amely harmincnál több rendezvénnyel várja az érdeklődőket mától egészen vasárnapig. Bár első látásra úgy tűnhet, hogy az idei jelmondat egy drámai befejezésre utal, a szervezők azt szeretnék, ha a figyelem inkább arra irányulna, ami a kudarc vagy a vereség elfogadása után történik.

„2016-ban egyre több szó esik a működési módozatok hiányosságairól, hiszen azok már nem egyeznek a jelen szükségleteivel, ugyanakkor az áhított változások lehetetlenségéről és az erőforrások kimerítésének tudatosításáról is gyakran beszélünk. Áthatja viszont ezeket a témákat a lehetséges új formulák megtalálásának igénye” – olvasható a szervezők közleményében.

Három eseménnyel nyílik meg a fesztivál ma, november 7-én, hétfőn: az Ecsetgyárban délután 6 órakor nyitják meg a Grafikai riport, itt és most elnevezésű csoportos kiállítást – ahol Pia Linz (Németország), Mathias Beckmann (Németország), Martin Kohout (Csehország), Christine Gedeon (Amerikai Egyesült Államok), Oliver East (Egyesült Királyság) és Alex Bodea (Románia) alkotásai láthatók –, 7 órától pedig az Open című, Leta Popescu rendezésében készült színházi előadás tekinthető meg. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tordai úti székhelyén este 9-kor kezdődik a Fülöp-szigeteki Eisa Jocson performansza, a Macho Dancer.

A fesztivál társult művésze idén a bejrúti születésű, Bukarestben élő Farid Fairuz, akivel november 10-én, csütörtökön este 9 órától találkozhat a közönség az Ecsetgyár stúdiójában, műsorának címe: That panda over there, wearing pants, is a holobiont!

Külföldi és hazai alkotók, társulatok (Oliver Frljić, Kelemen Kristóf, Teatr Polski Bydgoszcz, Mădălina Dan, Agata Siniarska, Ioana Păun, Cristian Ban stb.) nevéhez kapcsolódó színházi és táncszínházi előadások mellett kiállításokkal, beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, valamint koncertekkel is készülnek a szervezők, fellép a Karpov not Kasparov és a Mes Quins. Bemutatják a Kolozsvár képzeletbeli lexikonja (Lexicon imaginar al Clujului) elnevezésű performatív kiadványt, továbbá Manuel Pelmuș is jelen lesz, aki Alexandra Pirici társaságában Romániát képviselte 2013-ban az 55. Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Az alábbiakban két színházi vonatkozású rendezvényt emelünk ki a változatos kínálatból, az egyik a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című magyarországi produkció, Kelemen Kristóf dramaturg-rendező ötszereplős előadása (Trafó), amelyet november 13-án, vasárnap este 9 órától tűznek műsorra, helyszínként az Ecsetgyár stúdióterme szolgál (Henri Barbusse utca 59–61. szám). A dokumentarista előadás kiindulópontja egy Békés András által rendezett, 1969-es színészvizsga, amely Peter Handke Közönséggyalázás című színpadi szövegéből készült. Az ismertető szerint „a hatvannyolcas szellemiséget magán viselő mű mindössze abból áll, hogy a játszók, azaz a színészek civil minőségben felmennek a színpadra, és onnan elkezdik szidalmazni a nézőket – megszólalásaikkal pedig sorra megkérdőjelezik a polgári színjátszás alapvetéseit. (…) Az előadás résztvevői mind a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi vagy nemrég végzett hallgatói. Pályakezdők.” Szereplők: Eke Angéla, Horváth Alexandra, Horváth Márk, Rétfalvi Tamás, Tarr Judit.

A Reactor kísérleti és alkotóműhely székhelyén (Petőfi Sándor utca 4. szám) vasárnap este 7-től játsszák A közeljövőben (În viitorul apropiat) című román nyelvű előadást, amely a Reactor és a Váróterem Projekt együttműködésében jött létre, Cristian Ban rendezésében. Szereplők: Carina Bunea, Csepei Zsolt, Cătălin Filip és Udvari Tímea. „Mit fogsz csinálni holnap? Mihez kezdesz, ha majd elmész innen? Hogyan emlékezzenek rád az emberek? Hogy látod a közeli jövőt? Többek között ezekre a kérdésekre próbál válaszolni az előadás, anélkül, hogy valós megoldásokat találna. A közeli jövőben a jövőtől való félelemről beszél” – olvasható a leírásban.

A részletes program és a további események részletes ismertetői a tempsdimages.ro honlapon böngészhető. 

(A borítókép Robert Puțeanu felvétele, jelenet A közeljövőben című előadásból – balról jobbra: Csepei Zsolt, Udvari Tímea, Carina Bunea és Cătălin Filip)