Utolsó Temps d’Images

Utolsó Temps d’Images
Utolsó alkalommal szervezik meg Kolozsváron a Temps d’Images Nemzetközi Fesztivált, a rendezvény november 5–12. között zajlik – derült ki hétfőn délben a szervezők által tartott sajtótájékoztatón. Miki Branişte fesztiváligazgtató a sajtó képviselőinek elmondta: a kulturális események támogatásának ellehetetlenítése és hiánya miatt szüntetik meg a fesztivált, amely 2008 óta minden évben aktuális társadalmi problémákra próbált reflektálni, összekötve a színházat, táncművészetet és videót. A fesztivál megszűnésével a független színházi társulatok bizonytalan helyzetére is fel szeretnék hívni a figyelmet.

A tizedik alkalommal megszervezett fesztivál programjába több mint 20 esemény került be: színházi- és táncelőadások, filmvetítések, performanszok, beszélgetések és könyvbemutatók, amelyek a Diskurzus és valóság téma köré csoportosulnak.

Ilyen produkció a Váróterem projekt Reacting Chernobyl című előadása, amelyről a sajtótájékoztatón Raluca Sas-Marinescu, a produkció dramaturgja beszélt, vagy a Forbidden Books (close it and put it away) című előadás, amely a temesvári Csiky Gergely Állami Színház, a Collectiv A Egyesület és az Ecsetgyár Föderáció koprodukciójában született, az eseményt Bogdán Zenkő projektkoordinátor mutatta be. A fesztiválszervezők a téma kiválasztásakor megpróbáltak mindig aktuális társadalmi problémákra reflektálni, amelyekkel a romániai lakosság szembesülhet.

Radu Jude rendező az idei fesztivált társult művésze, aki az Editing History nevű, a fesztivállal párhuzamosan futó rendezvényt állította össze. A szervezők azért választották a filmes szakembert társult művésznek, mert Radu Jude is hasonló témákat dolgoz fel filmjeiben, mint amilyeneket a fesztivál állított előtérbe, hasonló kutató munkát végez.

A rendezvény november 5-én Radu Jude Film barátoknak (Film pentru prieteni) című alkotása nyitja meg a White Cuibban, délután fél hatkor. A filmet már november elsejétől vetítik, fél hattól fél nyolcig három alkalommal. Egy vetítésre összesen egy 3-4 fős baráti társaság ülhet be, foglalás alapján – mondták el a szervezők.

Az évforduló alkalmából egy albumot ad ki a fesztivál, 10 év Temps d’Images. Függetlenség. Tapasztalat. Produkció címmel, amely összefoglalja a fesztivál történetét, interjúkat tartalmaz művészekkel, és amelybe a fesztiválról írt kritikák is bekerültek. Az album célja, hogy bemutassa, hogyan alalult a független színházak élete az elmúlt 10 évben – mondta el a sajtótájékoztatón Miki Branişte.

A fesztivál részletes programja elérhető a www.tempsdimages.ro weboldalon, illetve a fesztivál Facebook oldalán (Temps d’Images Cluj).

(Borítókép: Részlet a fesztivált megnyitó Film barátoknak című Radu Jude alkotásból. Kép forrása: www.tempsdimages.ro)