Budapesti művészek a szamosújvári örmény székesegyházban

A bemutatott zenei összeállítás nagy részét is ezek a zsoltárok alkották (Molnár Tibor felvétele)
Maradandó élményben volt részük a hétvégén a szamosújvári zenekedvelőknek. A nem mindennapi művészi megnyilatkozás előadói Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos a budapesti Kaláka együttes két alapító tagja és a világszerte, főleg népdalénekesként ismert Sebestyén Márta voltak, akiket nagy tetszéssel fogadott a főtéri nagytemplomban helyet foglaló népes közönség.

A vendégművészeket Küsmődi Attila plébános köszöntötte, aki nagy megtiszteltetésnek vélte, hogy a művészek erdélyi körútjuk helyszínei közé Szamosújvárt is beválasztották. 

Valóban ritkán adatik meg, hogy a Szamos-parti kisváros lakossága hasonló egyházzenei koncerten vegyen részt. A magyarországi vendégek 1997-ben Tizenöt zsoltár címmel közös lemezt adtak ki, amelyen a Bibliából választott Sumonyi Zoltán által versbe szedett zsoltár-parafrázisok szerepeltek. A nagy sikernek örvendő lemezből később tévéfilm is készült, és a trió sok hazai és külföldi helyen koncertezett ezekkel a népszerű Gryllus Dániel által írt dalokkal. A Szamosújváron is bemutatott zenei összeállítás nagy részét is ezek a zsoltárok alkották, kiegészítve a Gryllus testvérek énekelt verseivel (Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Kányádi Sándor stb.) és Sebestyén Márta népdalaival, amelyeket az előadók közösen citerával, gitárral és furulyával muzsikálva adtak elő. Mindezek a kiegészítések még változatosabbá és színesebbé varázsolták az emlékezetes koncertet, amit a végén felállva, hosszantartó vastapssal jutalmazott a népes hallgatóság. 

A hangverseny végén ugyancsak Küsmődi Attila plébános köszönte meg a művészek fellépését, imával is megáldva a vendégeket és a padokban helyet foglaló közönséget. Meglepetésként, az örmény székesegyház és a római-katolikus templom karnagya, Molnár Árpád örményül is megáldotta a jelenlevőket, ami még magasztosabbá tette a hétvégi eseményt. A koncert szervezői a római katolikus és örmény plébánia, valamint a Téka Alapítvány volt. Gratulálunk a kezdeményezésnek, a régi Armenopolis valóban megérdemelt egy ilyen színvonalas hangversenyt, ahonnan mindenki elégedetten távozott.