Brit füves tornák

Brit füves tornák
Elkezdődtek az év harmadik Grand Slam tornájának, Wimbledonnak a selejtezőmérkőzései, s a héten szintén Angliában, Eastburne-ben rendeznek nagyobb tornát mindkét nem számára.

Wimbledon: Balázs Attila búcsúzott a selejtezőben

Balázs Attila már a selejtező első fordulójában búcsúzott hétfőn a wimbledoni nyílt teniszbajnokságon.

A verseny honlapjának beszámolója szerint a világranglistán 174. magyar játékos két szoros szettben maradt alul Joris De Loore-ral szemben. Az egész mérkőzésen egyetlen brék volt, azt a belga teniszező érte el az első játszma végén. A másodikban rövidítés döntött, s bár Balázs Attila két mérkőzéslabdát is hárított, harmadjára De Loore már nem hibázott.

Az év harmadik Grand Slam-tornáján Babos Tímea és Fucsovics Márton biztosan a főtáblán kezd, míg a selejtezőben további két magyar játékos szerepel Gálfi Dalma és Stollár Fanni révén, mindketten kedden mutatkoztak be.

Eredmény, selejtező, 1. forduló: De Loore (belga)–Balázs 7:5, 7:6 (7).

Román részről három lány szerepel a selejtezőben, Patricia Maria Ţig, Irina Bara és Mihaela Buzărnescu.

Ţig (22 éves, 118. a világranglistán), a selejtezők 17. kiemeltje, az első körben valószínűleg nem lesz nehéz dolga az orosz tini (mindössze 16 éves) Anasztaszija Potapova (294.) ellenében.

A 29 esztendős Buzărnescu (213.), 10 mérkőzés és két 60 ezer dollár összdíjazású ITF-torna (Hódmezővásárhely,  salakpálya és a török Izmir, ekménypálya) megnyerése után érkezik a londoni fűre, első ellenfele a holland Arantxa Rus (26 éves, 156. a WTA-rangsorban).

Két 22 éves csatázik az első fordulóban, Bara (211.) és Barbara Haas (178.), eddigi egyetlen, 2015-ös összecsapásukat az osztrák nyerte a szófiai ITF-tornán.

Alanyi jogon, a világranglista-helyezés alapján öt női és egy férfi teniszezőt indíthat Románia a főtáblán, a lista: Simona Halep, Monica Niculescu, Sorana Cârstea, Irina-Camelia Begu, Ana Bogdan (ő premierként főtáblás), továbbá Marius Copil.

Agassi végig ott lesz Djokovics mellett

A jelenleg Novak Djokovics edzőjeként dolgozó Andre Agassi addig lesz ott tanítványával a jövő hétfőn kezdődő wimbledoni tenisztornán, amíg versenyben van.

A 64 tornán, közte 12 Grand Slamen győztes szerb és a nyolcszoros bajnok amerikai együttműködése még a Roland Garros előtt kezdődött. A párizsi versenyen azonban Agassi nem tudta végig a helyszínen támogatni Djokovicsot, így akkor már nem volt ott, amikor a – hozzá hasonlóan – korábbi világelső teniszező búcsúzott a negyeddöntőben Dominic Thiemmel szemben.

„Agassi addig lesz ott Londonban, amíg versenyben vagyok. A Garroson az együtt töltött kilenc nap rendkívül értékes volt számomra, sokat tanultam tőle, rengeteg tapasztalatát megosztotta velem” – mondta az eastbourne-i tornát megelőző sajtótájékoztatón Djokovics.

A szerb klasszis szabadkártyával indul az eheti viadalon, és 2010 után először vesz részt a wimbledoni GS-en kívül más füves pályás versenyen.

A 30 éves Djokovics komoly hullámvölgybe került a tavalyi Roland Garros-sikere óta, ami után a legendás Rod Lavert követően első férfi játékosként birtokolta mind a négy Grand Slam-torna bajnoki címét. Ezt követően Wimbledonban korán kiesett az amerikai Sam Querrey ellen, majd elvesztette első helyét a világranglistán a skót Andy Murray-vel szemben. Ez az év sem indult jobban számára, már a második körben búcsúzott az Australian Openen, ahol az üzbég Gyenyisz Isztomin múlta felül.

Múlt hónapban elküldte az egész edzői stábját, de ez sem segített, ugyanis a Roland Garroson a legjobb nyolc között az osztrák Dominic Thiem ejtette ki úgy, hogy a negyedik játszmát 6:0-ra vesztette el húsz perc alatt.

Djokovics negyedik helyen áll a világranglistán.

Háromszettes sikerrel kezdett a Roland Garros-győztes

A címvédő szlovák Dominika Cibulková első meccsét elveszítette, ezzel a második fordulóban búcsúzott az Eastbourne-ben rendezett füves pályás tenisztorna női versenyétől. A világranglista kilencedik helyezettje a rangsorban 126., szabadkártyával induló brit Heather Watsontól kapott ki hétfőn két játszmában.

A legjobb 16 közé elsőként a tavaly döntős cseh Karolína Plískova jutott be, miután két szettben megverte az amerikai Alison Riskét.

Háromjátszmás győzelemmel debütált a Roland Garros-győztes Jelena Ostapenko, aki a spanyol Carla Suárez-Navarrót verte a második fordulóban.

A hétfői összecsapás volt a 20 éves lett játékos első mérkőzése azóta, hogy pályafutása legnagyobb sikerét aratva június 10-én diadalmaskodott a Roland Garros női egyes versenyében. Ez Ostapenko 30. sikere 2017-ben (a párizsi döntőben Simona Halepet győzte le), következő ellenfele a Sorana Cârstea–Konta Johanna (brit, 5.) párharc győztese lesz.

Érdekesebb eredmények, nők, 1. forduló (a 32 közé jutásért): Kristyna Plískova (cseh)–Broady (brit) 6:2, 6:7, 6:1. 2. forduló (a 16 közé jutásért): Ka. Plísková (cseh, 3.)–Riske (amerikai) 6:4, 6:3; Watson (brit)–Cibulková (szlovák, 4.) 7:5, 6:4; Ostapenko (lett, 10.)–Suárez-Navarro (spanyol) 6:3, 0:6, 6:4; Arruabarrena Vecino (spanyol)–Gavrilova (ausztrál, 16.) 2:6, 6:2, 6:3; Pavljucsenkova (orosz, 14.)–Mertens (belga) 3:6, 6:4, 6:1.