Bírság jár a túlóratörvény megszegéséért

Bírság jár a túlóratörvény megszegéséért
Döntő házként, 169 támogató, 44 ellenszavazattal és 67 tartózkodás mellett elfogadta a képviselőház a munkatörvénykönyv módosítását, amelynek értelmében a pluszmunkára vonatkozó előírások be nem tartása 1500 és 3000 lej közötti bírsággal fog járni személyenként – közölte az Agerpres hírügynökség.

A jelenleg érvényben lévő jogszabály úgy szabja meg az 1500 és 3000 lej közötti bírságot, hogy nem veszi figyelembe a pluszmunkát végző személyek számát.  A tervezetet a PSD és az USR néhány képviselője, valamint független törvényhozók nyújtották be.

Az európai munkakörülményeket vizsgáló European Working Conditions Survey adatai szerint a romániai alkalmazottak 35%-a többet dolgozik a heti negyven óránál. A legtöbb pluszmunkát a 35-49 év közötti munkavállalók végzik.
Az adatok szerint a pluszmunkát végzők 15%-a állította, hogy egészségét negatívan befolyásolja a többletmunka, 21 százalékuk szerint a túlórázás miatt már nincs energiája az otthoni feladatokat ellátni, míg 11 százalékuk úgy véli: ez a helyzet oda vezetett, hogy nem tudtak eléggé figyelni családjukra.