Biró Rozália az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje

rozi
Biró Rozália több évig volt a város alpolgármestere Kép: RMDSZ
Biró Rozália parlamenti képviselő lett az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje a június 9-i helyhatósági választásokon – döntött a párt küldöttgyűlése az Erdon.ro nagyváradi hírportál szombati beszámolója szerint. Csomortányi István személyében az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is indít saját polgármesterjelöltet.

A tudósítás szerint az RMDSZ helyi szervezete a polgármesterjelölt nevesítése mellett az önkormányzati képviselőjelölteket is rangsorolta. A polgármesterjelölt Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének és a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke lett, aki a 2000-es évek első évtizedében több mandátumon keresztül volt a partiumi város alpolgármestere.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke politikai beszámolójában hangsúlyozta: 2024 sorsdöntő év Romániában, hiszen a négy választás nem csupán a következő négy esztendőre, hanem legalább egy évtizedre meghatározza majd a magyarság életét – tudósított az Erdon.ro.

Rámutatott: 2025–26-ban borítékolhatóan közigazgatási átszervezés lesz Romániában, és a szlovákiai helyzet megismétlődésének elkerülése végett fontos, hogy a magyarság képviselőinek ott legyenek a megfelelő döntéshozó szinteken. Külön kitért a szélsőséges román pártok jelentette veszélyre, rámutatva: ezek együtt közel 30 százalékos eredményt érhetnek el, ezért is lényeges a magyar jelenlét a bukaresti parlamentben.

A június 9-i európai parlamenti választásokról szólva kiemelte: akkor van esély változtatni az unió működésén, ha a magyarság képviselői Brüsszelben is ott vannak. A nagyváradi helyzetről elmondta: az RMDSZ sajátos helyzetben volt a képviselőtestületben, mivel ellenzékből politizált, ugyanakkor támogatta a jó kezdeményezéseket. Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a szövetség a magyar összefogásra törekedett, ezért az önkormányzati képviselőjelölti lista 4., szintén befutó helyét a leadási határidőig fenntartják az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjének.

Az EMSZ korábban nagyváradi és Bihar megyei szinten is helyi koalíció megkötését kezdeményezte a két magyar párt között, amire a politikai alakulatok országos vezetői által aláírt együttműködési megállapodás is lehetőséget nyújt. Az RMDSZ ezzel szemben saját listáján ajánlott befutó helyet az EMSZ jelöltjének, de a kisebbik magyar párt elfogadhatatlannak nevezte az ajánlatot. 

„Az EMSZ-es jelöltek RMDSZ-listán való szerepeltetése elfogadhatatlan számunkra. Sokan vannak ugyanis, akik kiábrándultak a helyi RMDSZ politikájából, őket leginkább egy koalíciós lista szólíthatná meg. Most nem a politikai egyeduralomra való törekvésnek, hanem az együttműködésnek volna itt az ideje. Hogy ez eddig nem jöhetett létre, az nem az EMSZ képviselőin múlt” – idézte Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadót a párt MTI-hez eljuttatott közleménye.

Az EMSZ pénteken bejelentette, hogy Nagyváradon Csomortányi István ügyvezető elnök lesz a párt polgármesterjelöltje, míg a Bihar megyei tanácselnöki széket Habinyák István megyei elnök pályázza meg.

A legutóbbi romániai népszámláláson a 183 ezer lakosú Nagyváradon mintegy 33 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek.