Bibza Gábor esperes: a zsoboki gyermekotthon a falu jövőbeli fejlődését is jelenti

A zsobok Bethesda Gyermekotthon lakóinak családtípusú új otthonokat kellett építeni, mert a törvény értelmében a régi épületet erre a célra nem lehetett használni. Az EU támogatása mellett önrészre is szükség volt, körülbelül 250 ezer euróra, ennek összegyűjtésére összefogtak az emberek, számos programot szerveztek, többek között a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség is sikeres jótékonysági műtárgyvásárt rendezett.

Amint arról korábban is beszámoltunk, az Európai Unió 82 százalékban finanszírozta az építkezést, de a maradék 18 százalékot önrésznek ítélték, ezt az összeget, ami körülbelül 250 000 eurót jelentett, adományokból kellett összegyűjteni. Igazán nagyszabású gyűjtés kezdődött, rengetegen bekapcsolódtak, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek. Ezek közé tartozott a július 7-én a Kányafő Galéria által szervezett aukció is, amelyről Bibza Gábor református lelkész-esperest kérdeztük. 

– Annak érdekében, hogy a zsoboki gyermekotthonok felépítésének költségéhez a kötelező önrészt összegyűjtsék, sokan összefogtak, számos kezdeményezés indult, hogy megpróbálják segíteni a zsoboki közösséget. Mi késztette Önöket is ennek az ügynek a felvállalására, hol a helye mindebben a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközségnek?

– Forró Ágnes képzőművész keresett meg a Barabás Miklós Céh (továbbiakban BMC) nevében, hogy „jó lenne aukciót szervezni a zsoboki Bethesda Gyermekotthon megsegítése céljából”, majd hozzátette: „legyen bor is!” A további egyeztetések alapján kiderült, hogy a zsoboki alkotótábor résztvevői összegyűjtöttek 16 festményt, de nem tudják értékesíteni. Ez a gondolat találkozott a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség fél éve megfogalmazott segítő szándékával. A BMC május eleji megkeresése alkalmával már az egyházközség presbitériuma eldöntötte, hogy június folyamán perselyes gyűjtést szervez a gyermekotthon megsegítése céljából. A jótékonysági est borkóstoló részének szervezése érdekében Vincze László borszakértő bevonására is sor került. E három ötlet találkozásából született meg a június 7-i jótékonysági műtárgyvásár ötlete.

– Hogyan látja a zsoboki gyermekotthon ügyét a kalotaszegi falu jövője szempontjából?

– A megyehatárok átrajzolásakor a szocialista államigazgatás a szilágysági régióhoz kapcsolta a kalotaszegi települést, Zsobok így megyeszélre került és közigazgatásilag „elszakadt” a természetes vonzásközpontját képező Bánffyhunyadtól. A megváltozott helyzetben itt is felütötte a fejét az elvándorlás, a közösség egyre inkább zsugorodott a 20. század második felében. Néhai Molnár János teológiai professzor kezdeményezésére és vezetése alatt jött létre a zsoboki Bethesda Gyermekotthon. Később köréje épült a disznóhizlalda, a malom, a pékség és számos egyéb gazdasági tevékenység. Ezek mind a gyermekotthon működését és a falu lakosainak foglalkoztatását célozták. Ezek a tevékenységek a helybéli református egyházközség égisze alatt működnek azóta. A maga több mint 40 alkalmazottjával a falu legnagyobb munkaadójává nőtte ki magát az egyházközség. Minden a gyülekezet körül mozog és történik mai napig Zsobokon. A családtípusú otthonok felépítése és üzemeltetése az európai uniós elvárásoknak megfelelő, 21. századi gyermekvédelmi program része. A gyermekotthon további, új keretek közötti működése a falu középtávú jövőbeli fejlődését is jelenti.

– A Kányafő Galériában nagyszabású jótékonysági árverezés zajlott, képzőművészeti munkáikat ajánlották fel többek között a Barabás Miklós Céh tagjai, de a Quadro Galéria több alkotást is felajánlott. Hogyan szervezték meg az árverést?

– A BMC és a törökvágási egyházközség mellett a Quadro Galéria is sokat segített. A galéria többek között 13 alkotást ajánlott föl a gyermekotthon megsegítésére. Ez a nagyvonalú támogatás tette lehetővé, hogy a műtárgyvásáron a kortárs alkotók alkotásai mellett 20. századi jegyzett művészek alkotásait is meg lehetett vásárolni. A törökvágási egyházközség Kányafő Galériája pedig felhívást intézett az erdélyi képzőművészek és gyűjtők felé is.

Fontos megemlíteni az érintett Bethesda Otthont, amely társszervezője a közel három évtizedes múltra tekintő Zsoboki Alkotótáboroknak. Ők is felajánlottak erre az árverésre jó néhány jeles alkotást a táborok résztvevői által nekik adományozott képekből. Egyébként nem is neveznénk árverésnek a lezajlott eseményt, hiszen az olyan szervezést kíván, amiben nincs meg a kellő tapasztalatunk. A műtárgyvásár talán találóbb elnevezés. Nevezzük bárhogy is azonban, a rendezvény sikeres volt.  

A felhívásra összesen 85 képzőművészeti alkotás gyűlt össze. A kiállító alkotók a felajánlott munkák beérkezésének sorrendjében: Forró Ágnes, M. Lovász Noémi, Koncz-Münich András, Bánházi Gyöngyi, Czirjék Lajos, Farkas Melinda, Kentelki Gábor, Szabó Attila, Gally A. Katalin, Recskó Béla, Koncz-Münich Judith, Adorján Ilona, Nagy Béla, Kozma Rozália, Adorján Ilona, Essig Klára, Balázs József, Fodor N. Éva, Nagy Anna Mária, Botár Edit, Petkes József, Vetro B. S. András, Fazakas Tibor, Török Erzsébet, Tompos Opra Ágota, Szabó Vilmos, Rátóti Erzsébet Eszter, Pili Sebastian, Gál-Máté Anikó, Vassy Erzsébet, Forró Antal, Soós Emese, Valovits László, Zoltán Katy, Balaskó Nándor, Ötvös Ildikó, Réman Melinda, Kelemen Albert, Veress Pál, Bordy Margit, Felházi Lenke, Dobó Kata, Kováts Ildikó, Nemes A. Csaba, Lutz-Bardocz Gyöngyi, Balázs László, Keszthelyi György, Marc Egon Lövith, Kusztos Endre, Reschner Gyula, Sz. Kovács Géza, Tolnay Tibor, Miklóssy Gábor, Szolnay Sándor, Lőrincz Lehel, Szederjesi András, Sztelek Norbert és Zilahi Nonó. Köszönet illesse az adományozókat.

A felajánlott alkotások nagyobbik része elkelt, s hogy az est még oldottabb hangulatban és kellemesebb légkörben teljék, a vásárt borkóstolóval kötöttük egybe. A műsor rangját emelendő a kiállított munkák színvonalához méltó borászatot hívtunk meg: a Tokaj-hegyaljai Montium Pince kiváló borait Ringer Ferenc borász ismertette és kínálta. 

– Miként zajlott le az esemény, hány alkotást vásároltak meg, ha lehet tudni, hogy hova kerültek ezek a munkák, mennyi pénzt sikerült összegyűjteni, maradtak-e meg felajánlott alkotások és azokkal mi az elképzelés, esetleg még lehet-e vásárolni?

– A jótékonysági műtárgyvásár a Kolozsvár-Törökvágási Egyházközség gyülekezeti termében zajlott le, ahol a terem falát a megvásárolható alkotások díszítették. A borsor két-két borának bemutatása után újra meg újra két-két jelentősebb, 20. századi képzőművész alkotásának bemutatására került sor. A kiállított tárgyakat az est során meg lehetett vásárolni. A képzőművészeti alkotások több mint fele elkelt. Volt olyan résztvevő is, aki pénzadományt ajánlott fel. A borkóstoló bevétele is a gyermekotthont gazdagítja.

Az alkotások magánszemélyekhez kerültek, akik nem kívánnak kérkedni segítő szándékukkal. A képek zöme kolozsvári tulajdonosokhoz került, de jutott néhány további erdélyi településre és Miskolcra is. A BMC, a Kányafő Galéria és a zsoboki Bethesda Gyermekotthon által szervezett jótékonysági est bevételéből, valamint a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség későbbi mozgóperselyes gyűjtéséből és további egyéni pénzadományokból együttesen összesen 25 ezer lej gyűlt össze.

A megmaradt munkákat a szervezők visszaszolgáltatták a zsoboki gyermekotthonnak, vagy az adományozók akarata szerint jártak el. A jótékonysági műtárgyvásár egyszeri alkalom volt, így a megmaradt alkotásokat most már nem lehet megvásárolni. Amennyiben a zsoboki Bethesda Gyermekotthon számára az év végéig nem gyűl össze a teljes összege a kötelező önrésznek, a szervezők jelezték, hogy 2025 elején a jótékonysági estet hajlandóak megismételni.

A zsoboki gyerekotthonról írt cikkünket itt olvashatják.