Belügyminisztérium: biztosítják a szavazólapok és választási kellékek védelmét

Monica Dajbog, a belügyminisztérium sajtószóvivője beszámolt arról, hogy szombaton reggel 7 órakor elkezdte tevékenységét a belügyminisztériumban a műveleti központ, amely a belügyi szervek választásokkal kapcsolatos munkáját hangolja össze és irányítja. Hasonló műveleti központokat létesítettek valamennyi megyében és Bukarestben is. Ugyanakkor a koordinációs munka terén tapasztalattal rendelkező, vezető beosztású tiszteket küldtek a fővárosból mindegyik megyébe.

A szombati nap folyamán a belügyi szervek biztosítják a szavazólapok és egyéb választási kellékek védelmét a raktárakból a szavazóhelyiségekbe történő szállításuk során. A belügyi szervek biztosítják az ország összesen 18.955 szavazóhelyiségének védelmét is. A választások napján, vasárnap mintegy 42.800 belügyi alkalmazott lesz szolgálatban. A személyszállítást is megfigyelik a választások napján, a mintegy 1600 rendőrt 850 technikai eszköz, köztük a belügyminisztérium légi főfelügyelőségének (IGAv) helikopterei segítik ebben.

Dajbog emlékeztetett arra is, hogy a lakosság-nyilvántartó hivatalok szombaton és vasárnap is nyitva tartanak a választások miatt. Ezeken a napokon elsőbbséget biztosítanak a lejárt érvényességi idejű, elvesztett, ellopott vagy megrongálódott személyazonosító igazolványok cseréjének.

Borítókép: Monica Dajbog sajtószóvivő (forrás - mai.gov.ro)