Beköltözött a kiterjesztett és a virtuális valóság a BBTE-re

Magas technológiás oktatási paradigma a felsőfokú oktatási intézményben

Beköltözött a kiterjesztett és  a virtuális valóság a BBTE-re
Ámultak-bámultak szerda este az újságírók a BBTE rektora által a Kolozsvári Innovációs Parkban tartott sajtótájékoztatón: Daniel David még a számítástechnika és távközlés, a mesterséges intelligencia, valamint a virtuális valóság világában jártas sajtósok számára is érdekfeszítő előadást tartott a felsőfokú oktatási intézmény által ősztől bevezetendő új, magas technológiás típusú oktatási paradigmáról. Elmondta: a 2021–2022-es tanévtől a most kiképzés alatt álló oktatók az EON Reality amerikai cégnek köszönhetően a kiterjesztett, a virtuális és a vegyes valóságot alkalmazzák majd az oktatásban. Az új paradigmának köszönhetően az előadás helyszínén vagy az éppen otthon lévő diákok aktív részesei lesznek az oktatási folyamatnak, a kép, hang, a digitális mozgókép segítségével mintegy bekapcsolódnak az órába, a leadott tananyagba, mi több, „saját valóságot” is létrehozhatnak.

A nagy nyári vakációk idején ritkán látni annyi újságírót, mint az egyes értékelések szerint az ország legrangosabb, ötcsillagos felsőfokú oktatási intézményének szerda esti sajtótájékoztatóján. Daniel David rektor, illetve Soós Anna és Markó Bálint rektorhelyettesek nem véletlenül választották helyszínül a Kajántó község határában lévő Kolozsvári Innovációs Park keretében a BBTE égisze alatt működő Kreatív Iparágak Központját. A STEAM (tudomány – technológia – mérnöki tudományok – művészet – matematika / Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics) logikája alapján megszervezett centrum egyébként a következő egységeket foglalja magába: egészségügyi és pszichológiai technológiák, digitális innováció laboratórium/gamifikáció, digitális bölcsészet, digitális interaktív művészetek/dokumentumfilm-készítés, csillagászat és asztrofizika, Florian Ştefănescu-Goangă „Pszichológiai Technológiai” Múzeum, digitális média, massive open online course – MOOC Stúdió.

Daniel David valósággal elkápráztatta a hallgatóságnak a technológiai újításokhoz, az innovációs és a virtuális valósággal kapcsolatos bemutatókhoz szokott, valamint a mesterséges intelligenciával (AI), a dolgok internetével és a gépi tanulással (machine learning) kapcsolatos témakörben jártas médiamunkásokat is: a rektor a BBTE új, magas technológiás oktatási paradigmára alapuló oktatási rendszerét mutatta be.

Közölte: az EON Reality amerikai céggel karöltve megalapították az UBB–EON–XR felsőfokú oktatásért központot, amelynek célja a virtuális és a kiterjesztett valóság felhasználása a tanításban és a tanulásban, valamint innovatív termékek fejlesztése a társadalom számára. A rektor szerint a központ szaktudásának eredményeként született innovatív termék a VR Mind (Virtuális Valóság Ész), amelyet 2020-ban indított el közösen a BBTE és az EON Reality. Emlékeztette a hallgatóságot, hogy a BBTE volt az ország első olyan egyeteme, amely bevezette a minőségi távoktatást. Kiemelte, hogy a vegyes digitális környezetek (XR – virtuális/kiterjesztett valóság stb.) felhasználásával új normákat állítottak fel a modern oktatásban, valamint az innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztésében a társadalom számára.

– Ez a törekvés szorosan összefügg a BBTE által az InfoBioNano4Health vonalon indított intelligens szakosodási projekttel. Bár az EON Reality platformot számos akadémiai vagy más szereplő használta és fogja használni mind az országban, mind külföldön, az amerikai céggel való régi együttműködés és a BBTE komplex tudományos profilja alapján megállapítottuk, hogy ez a központ referenciaértékű az ország és az európai régiók számára, összetettsége és a kölcsönös elkötelezettség révén az innovatív társfejlesztések terén, amelyet ezután eljuttathatnak más érdekelt felekhez. Valójában régóta létezik a BBTE és az amerikai EON Reality társaság közötti együttműködés, amely hozzájárult a BBTE AVALON Centerének (»Virtuális kocka«) létrehozásához is, amelyet 2010-ben avattunk fel. Most az UBB–EON–XR Center révén új, összetettebb szintre emeltük az együttműködést – szögezte le a rektor.

Megtudtuk azt is, hogy az UBB–EON–XR for Higher Education a BBTE új Mesterséges Intelligencia, Virtuális Valóság és Robotika Intézetével (amely a BBTE Matematika és Informatika Karának Computational Intelligence, Machine Learning, Data Mining, Metaheuristics for Complex Systems, Virtual Reality, Modelling and Simulation központjaiból jött létre) és a Pszichoterápia és Alkalmazott Mentálhigiénés Fejlett Tanulmányok Intézetének már ismert Matrix Platformjával (Robotherapy and Virtual Reality Therapy Platform – Pszichológia és Neveléstudományok Kar, BBTE) működik együtt.

Elismerte: a folyamat elején egyes oktatóknak nehezére esik majd alkalmazkodni az új oktatási paradigmához, ám eddig a BBTE mintegy ötszáz tanára iratkozott fel az EON Reality által szervezett első képzési modulokra, hogy a 2021–2022-es tanévtől a virtuális/kiterjesztett/vegyes valóságot bevezessék a tanítási folyamatba.

– Ősztől a BBTE hallgatói új oktatási korszakba léphetnek – jelentette ki.

Kis Boglárka Mercédesz geológus saját tapasztalatairól számolt be: a magas technológiás geológiai oktatási folyamat során akár drónfelvételeket is beépíthetnek a tananyagba.

– Azt mondják, megfigyelés, látás, hallás és tapintás nélkül nincs geológiai oktatás. Ez most valamelyest átíródik. Az oktatók és a hallgatók fotókat, hang- és videóanyagot építhetnek be a kiterjesztett és virtuális valósággal fűszerezett oktatási folyamatba. A különböző médiaformátumok felhasználása, az interaktivitás, az azonnali reagálás és digitális lekérdezés alapelemei az új oktatási paradigmának – mondta a BBTE Biológia és Geológia Karának képviselője, aki maga is részt vett a felsősokú oktatási intézmény és az EON Reality által indított magas technológiás képzésen.

A BBTE rektorhelyettesétől azt kérdeztük: mi a lényege a paradigmaváltó oktatási rendszernek.

– Az online oktatás során rendszerint egy hordozható számítógépre rögzített kamera segítségével magyaráztuk el a tananyagot a hallgatóknak. Nyilvánvalóvá vált, hogy ennyi nem elég sem nekünk, sem nekik. Az egyetemi hallgatóknak látniuk és érezniük kell, hogy ők is szerves és tevékeny részei az oktatási folyamatnak, s mindez korszerű eszközök felhasználásával. Romániában elsőként mi kötöttünk megállapodást az amerikai EON Reality céggel, amelynek köszönhetően beindult a magas technológiás oktatási paradigma bevezetésének az előkészítése. Ez a kiterjesztett és a virtuális valóság adta lehetőségek igénybevételét jelenti az oktatási folyamatokban, amelyeknek a hallgatók aktív részesei – jelentette ki a rektorhelyettes.

Markó Bálint a Szabadsággal közölte: a BBTE által bevezetendő új oktatási paradigma során a tananyag egy részét maga a diák hozza létre a multimédiás eszközök segítségével.

– Ezután már nem papíron történik a tesztelés, nem ikszelünk többé, hanem az előttünk álló háromdimenziós vizuális felületen, elérhető közelségben lévő tárgyról, növényről tesszük fel a kérdéseket és kérjük a térben látható objektummal kapcsolatos válaszokat. Az oktatók és a hallgatók rendelkezésére áll majd a virtuális valóságot létrehozó speciális eszköz, az Oculus szemüveg, valamint az EON Reality által kifejlesztett, egyszerű internetkapcsolattal elérhető digitális platform, amely az adatbázist tartalmazza. A megállapodás alapján ehhez minden évben 5 ezer diák férhet majd hozzá. Van több száz 3D-szemüvegünk, a Kreatív Iparágak Központján belül pedig speciális laborunk, ahonnan foglalásos alapon az ilyen típusú oktatás megvalósítható – magyarázta a folyamatot az oktató.

Lévén hogy a virtuális valóságalapú oktatás bemutatóján a platform az angol nyelvet használta, azt kérdeztük Markó Bálinttól, ez lesz-e a standard kommunikációs nyelv.

– Az oktató vagy a diák kiválaszthatja a nyelvet, amely gyakorlatilag bármelyik lehet. A cég rugalmas, így közös erőfeszítés során nyelvi fejlesztés is szóba jöhet. Hogy mely szakterületek veszik majd elsősorban igénybe ezt a típusú magas technológiás oktatást? Elsősorban a természet- és mérnöki tudományok, valamint orvosi oktatás. Fontos, hogy természetesen bekapcsolódhatnak a történészek, a régészek, de a földrajzosok vagy a kulturális turizmust tanulók is. Használható a jog, a kommunikáció vagy a vállalatvezetés területén is – tette hozzá a rektorhelyettes.

A BBTE vezetője tudatta: az 1500 oktatóból jelenleg mintegy 400 végezte el a tanfolyamot és kapta meg az oklevelet.

– Az új oktatási paradigma során még jobban kidomborodik a tanár személyisége, pedagógiai érzéke és tehetsége. A tananyagot magyarázni, mutatni, mozgatni lehet, jegyzeteket, hangot, videót, 3D-animációt tud hozzáadni az oktató és a diák is. Ez a technológia nem egy egész órát tölt ki, ez csupán egy új technológiás szemléltetőeszköz – magyarázta az egyetemi oktató.