Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Kriza János Néprajzi Társaság pályázatot hirdet középiskolai tanulók számára. A felhívásra kérdésfelvetésében, témaválasztásában, tárgyalásmódjában a néprajztudományhoz kapcsolódó dolgozatokat várnak, amelyek az intézményi szóbeliség, az iskolai szájhagyományok témáját tárgyalják.

Milyen történeteket őriznek az intézet falai? Mely személyek emlékét ápolja az intézmény? Melyek azok a szóbeli hagyományok, amelyeket a diákok tartanak életben és adnak át az újabb nemzedékeknek? Hogyan szocializálnak a történetek? Milyen típusú szövegeket forgalmaznak a diákok az intézményről? Modern mondákat? Pletykákat? Igaztörténeteket? Élettörténeti epizódokat? Milyen történetek kapcsolódnak az iskolának egy-egy részéhez, az épület különböző elemeihez? Az iskola, a diákélet, a diákok, a véndiákok, a tanárok történeteinek megörökítésében, éltetésében milyen szerepe van az oralitásnak, az írásnak, a vizuális nyelvnek? A pályázatra a felsorolt kérdések valamelyike mentén elgondolt, a különböző jelenségekre fókuszáló, különböző szokásokat, gyakorlatokat néprajzi eszközökkel dokumentáló, írásos vagy szóbeli forrásokra támaszkodó anyagokat várunk. A pályázatra esszével, értekező prózával lehet jelentkezni.

A díjazottak között idén is fesztiválok, illetve múzeumok belépőjegyeit osztják majd ki. Leadási határidő: 2024. május 31. A pályamunkákat elektronikus formában az aron.bakos@ubbcluj.ro címre várják.

További részletek olvashatók a http://etno.lett.ubbcluj.ro honlapon.