Baráti hangulat egy remek íjászversenyen

Dobbal jósol a regös

Baráti hangulat egy remek íjászversenyen
„Őseink nyomában- honfoglaló hagyományőrzők szere” címmel utánozhatatlan hangulatú rendezvényt szervezett 2019 . szeptember 28-29 között az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Egyesület (AAVHHE) Nagyenyeden, a Bethlen Gábor Kollégium tornakertjében. Az egész évben zajló, 7 vár kupa íjászverseny záró rendezvényét október 5-6 között tartják meg.

A 7 vár kupa Erdély legrangosabb íjászversenyeinek egyike, amely egész évben lehetőséget nyújt a találkozásra és megmérettetésre az ősi fegyver kedvelőinek. Annak ellenére, hogy idén rajtolt a rendezvénysorozat, sok érdeklődőre talált, számuk pedig folyamatosan gyarapodik. Ötletgazdaként Szabó Ádámot (Marosszéki Íjászegyesület) és Kis Nagy Zoltánt tartják számon, utóbbi a rendezvény szponzora is. Az egyesületek egyébként igyekeznek kiegészíteni anyagi forrásaikat, hiszen nem olcsó mulatságról van szó, az AAVHHE például a Bethlen Gábor Alaptól és a Communitas Alapítványtól nyert támogatást.

A 7 vár kupa elnevezés eredete a hét társult egyesületre vezethető vissza, ezek adnak otthont sorra az íjászversenyeknek.  Májusban a Szirtisas (Alsóboldogfalva, Hargita m.) és a Nomad Archers (Nagyvárad), júliusban a kolozsvári Domeniul Arcașilor illetve a Kárpátok Őrzői (Barót, Kovászna megye), augusztusban a Phoenix Archery  (Kisjenő, Arad megye), szeptember 28-án pedig az  AAVHHE szervezték meg a találkozókat. A záróversenyre október 5-6 között kerül sor Nagyernyén, Maros megyében.

A nagyenyedi versenyre 16 csapat iratkozott be 81 résztvevővel, akik egyéni vetélkedőkön vettek részt, összesen 21 versenykategóriában. Minimum 126 pontot kellett elérni ahhoz, hogy a legelsőket ne csak oklevéllel, hanem éremmel is jutalmazzák, a maximális 630 pontszámot azonban senki sem érte el. A sok kategória miatt képtelenség felsorolni a győzteseket, a legnagyobb tapsot nyilván a pódiumra álló gyerekek és nők kapták. A szokásos próbák után a kieséses alapon működő, nagyon látványos távlövő, úgynevezett putaversenyt is megszervezték, amelyet Lukács Zoltán nyert meg, jutalma pedig egy kalapnyi öt lejes bankjegy volt, amelyet előzőleg a versenyre beiratkozók fizettek be.

A házigazdák is jól teljesítettek, az egyesület elnöke, Farkas Attila, egyik kategóriában a dobogó legfelsőbb csúcsára állhatott. Az AAVHHE íjászai sokat edzenek, általában csoportosan, fő céljuk e sportág népszerűsítése, ezért gyakran kilátogatnak a környékbeli településekre, ahol felállítják a jurtát és jellegzetes viseletben tartják bemutatóikat. Legutóbb például Bethlenszentmiklósra látogattak, ahol a nagy érdeklődést mutató gyerekek nem mindennapi kihívásokra, például tűzcsiholásra is rávették a tagokat.

A díjazást követően tombolát rendeztek, ahol igen értékes nyereményeket, például céltáblákat, vesszőfogókat, dobókorongokat lehetett nyerni. Volt olyan  nyertes is, akinek épp azt a nagyméretű céltáblát juttatta a szerencse, amelyik végett Enyedre utazott...

A teljes szombati nap remek hangulatban telt el, a résztvevők meg voltak elégedve a szervezéssel, ami nem könnyű feladat egy olyan versenyen, ahol többféle mozgó- és álló céltáblát kell felállítani az előírásoknak megfelelően. A nap folyamán mindvégig érdekes volt megtapasztalni a nyugodt légkört és a résztvevők önfegyelmét, akiket nem kerített hatalmába a sportarénákra jellemző versenyszellem, hanem mindenek előtt jó barátként viszonyultak egymáshoz. Ki is hangsúlyozták, hogy mindannyiukat összeköti közös szenvedélyük, az íjászat, annak örvendenek, hogy együtt átélhetik őseink életmódját és a gyerekekkel is megszerettethetik a történelmet, a természet iránti tiszteletet, a hagyományápolást. „Az egész íjászat alapja az egyetértés, az, hogy közösen tapasztalhatjuk meg, hogyan éltek őseink. Jó viszont, hogy nem ezzel kell megkeresnem betevő falatom, mint elődeink,  mert az igencsak emberpróbáló” – vallotta egy Kolozs megyei íjász.

Szürkületkor a szervezők tábortüzet gyújtottak, jelen volt Regös Sziránszki József, aki 2004 óta foglalkozik a honfoglalásnak és az azt megelőző népvándorlás korszakának a zenéjével, hitvilágával és gyógyítási technikáival. A magyarországi regös  2013-ban az „Év Hagyományőrzője” III. helyezettje díjat kapta. Eddig több CD-je és egy könyve jelent meg „Dobban az erő, erő a dobban…” címmel, mely a táltos dobolásról és a hagyományaink felkutatásáról, megéléséről szól. Az ősi magyar kultúrát képviselte már Európa nyugati és északi országaiban is, de többször megfordult Keleten, ahol – mint azt hallgatóságának mesélte — még mindig legendák lengik körül a mi népünket. A szertűz köré sereglett érdeklődőknek Regös Sziránszki József nemcsak  énekelt és rövid tájékoztatókat tartott, hanem olyan „táltos” ritkaságokat is bemutatott, mint a torokéneklés, dobbal való jóslás, dobrezegtetés.

Vasárnap az egyesület Gyulafehérvárra szervezett kirándulást, ahol Ladányi Árpád Csaba, a AAVHHE alapítója vezetésével, a résztvevők megtekinthették az egykori fejedelmi város magyar vonatkozású történelmi nevezetességeit és ellátogattak a Böjte Csaba testvér által működtetett bentlakásba is.