Bajnokok Ligája: az idény meglepetéscsapata a favorit ellen: Lyon–Bayern a második elődöntőben

Bajnokok Ligája: az idény meglepetéscsapata a favorit ellen: Lyon–Bayern a második elődöntőben
A labdarúgó Bajnokok Ligája lisszaboni végjátékának második, szerdai eldöntőjében a német Bayern München és a francia Olympique Lyon csap össze.

A találkozó favoritja a bombaformában futballozó német bajnok, ugyanakkor a Ligue 1 legutóbbi kiírásában mindössze hetedik francia gárda már a portugál Cristiano Ronaldóval felálló olasz Torinói Juventust, illetve a spanyol Josep Guardiola irányította angol Manchester Cityt is elbúcsúztatta.

A két csapat korábban nyolc alkalommal találkozott egymással, mindegyik összecsapást a BL-ben vívták az új évezred első évtizedében, a kieséses szakaszban egyszer, a 2010-es elődöntőben kerültek össze. Akkor a Bayern rendkívül simán jutott tovább, miután Münchenben a holland Arjen Robben góljával született hazai siker, a visszavágón pedig a horvát Ivica Olics szerzett mesterhármast a Lyonban.

A Bayern a negyeddöntőben történelmi, 8–2-es megsemmisítő vereséget mért az argentin Lionel Messi fémjelezte FC Barcelonára, ennek köszönhetően mindössze kilenc mérkőzés után már most klubrekordot jelentő 39 gólnál jár a BL mostani szezonjában, és akár arra is lehet esélye – elnézve a bajorok formáját –, hogy célba vegye a Barcelona 45 gólos idénycsúcsát, amelyet még az 1999–2000-es idényben 16 mérkőzésen állítottak fel a katalánok.

„Akik ismernek, tudják rólam, hogy nem a múltban élek. Természetesen örülünk az FC Barcelona elleni eredménynek, de még nekünk továbbra is egy célunk van, és látjuk milyen gyorsan történnek a dolgok a futballban. Előre kell tekintenünk, számos tapasztalt futballistánk van, akik tisztában vannak vele, hogy a lehető legjobban kell felkészülnünk, és még mindig vannak dolgok, amiket ki kell javítani” – idézte Hans-Dieter Flicket, a Bayern München vezetőedzőjét az európai szövetség (UEFA) honlapjának előzetese.

A Bayern egyik legfontosabb embere a 31 éves lengyel Robert Lewandowski, aki pályafutása legjobb szezonját futja, 45 tétmérkőzésen 54-szor talált be és sokak szerint az Aranylabda egyértelmű várományosa lett volna, ha a France Football nem dönt úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem hirdet győztest. A BL-ben nyolc találkozón 14 alkalommal volt eredményes és esélye van arra, hogy beállítása vagy akár meg is döntse Cristiano Ronaldo 17 gólos rekordját. Amennyiben az Olympique Lyon ellen is betalál, akkor Cristiano Ronaldo és a holland Ruud van Nistelrooy a harmadik játékos lenne a BL-történetében, aki egymást követő kilenc mérkőzésen gólt szerez, a rekordot előbbi tartja 11-gyel.

A Bayernnek ez lesz a 12. fellépése a BL elődöntőjében, ezzel beéri az örökrangsor második helyén az FC Barcelonát, így már csak a Real Madrid előzi meg, amely 13 alkalommal volt érintett a legjobb négy között.

A müncheniek a 2012–2013-as sikerüket követően először kerülhetnek be a fináléba, azóta a gárda négy elődöntőt bukott el.

Bajnokok Ligája, elődöntő (a mérkőzés 22 órakor kezdődik, élőben közvetíti a Look tv, a DigiSport és a Telekom Sport tévéadó): • Olympique Lyon (francia)–Bayern München (német) – Lisszabon, vezeti: Antonio Mateu Lahoz (spanyol).

A várható kezdőcsapatok:

Olympique Lyon: Lopes – Denayer, Marcelo, Marca – Dubois, Caqueret, Guimaraes, Aouar, Cornet – Depay, Toko Ekambi (a román válogatott kapus, Ciprian Tătăruşanu várhatóan ismét cserepados lesz).

Bayern München: Neuer – Kimmich, Boateng, Alaba, Davies – Goretzka, Thiago – Periszics, Müller, Gnabry – Lewandowski.