Az Orbán Viktor - Klaus Iohannis találkozóra „még várni kell”

Az Orbán Viktor - Klaus Iohannis találkozóra „még várni kell”
A Szabadság munkatársának azon kérdésére, hogy eddig miért nem volt hivatalos találkozója Klaus Iohannis államfővel sem Budapesten, sem Bukarestben, a magyar miniszterelnök Tusványoson azt válaszolta: ezzel még mindig várni kell.

- Amennyiben Iohannis nem tartott volna ki az Európai Néppárt azon döntése mellett, hogy nemet mondunk Frans Timmermanak az Európai Bizottság élére történő kinevezésére, s csatlakozott volna azokhoz, akik megtagadták a politikai alakulatnak az elutasító döntését, akkor nem tudtuk volna megakadályozni, hogy Soros György helytartója üljön ma az elnöki székben. Ebben az ő munkája benne van. A miénk is, természetesen, de az övé nélkül nem jött volna létre a siker. A következőképpen látom a romániai helyzetet: nem föltétlenül a vezető személyek képességeivel vagy szándékaival van a gond, hanem azzal, hogy nem sikerül összerakniuk egy olyan működőképes politikai gépezetet, amely előkészítést, politikai döntést és végrehajtást eredményezne. Úgy látom, hogy ma a román politika egész egyszerűen nincs döntésképes helyzetben, s ennek az oka nem személyes képességek hiánya, hanem az állandó bizonytalanság. Most éppen több egymást követő voksolásra is készülnek, beleértve az államfő megválasztását – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök azért nem tartja időszerűnek a Iohanisszal történő személyes találkozót, mert „döntéseket nem tudunk hozni”, nem Magyarország, hanem a romániai politikai helyet ”kavargása” miatt.

- Meg kell várni, amíg a helyzet stabilizálódik, s megtudjuk, hogy ki kicsoda, kinek milyen hatalma van, s kivel, miről lehet megállapodni. S amennyiben közös dönést hozunk, akkor kinek, milyen hatalma van, hogy azt be is tartsa velünk. Amennyiben ezekre a kérdésekre nem kapunk választ, addig a román-magyar találkozók sokkal inkább protokoláris, jószándék jellegűek lesznek, s nem pedig a magyar nemzet építését és a román nemzet érdekeit szolgáló, kölcsönös előnyökön nyugvó megállapodások – jelentette ki a magyar miniszterelnök.