Az olaszok nélkül rendezik a focivébét

Az olaszok nélkül rendezik a focivébét
Hatvan év után az olasz labdarúgó-válogatott nélkül rendezik meg jövőre a világbajnokságot, ugyanis hétfőn a milánói visszavágón nem tudta ledolgozni egygólos hátrányát a svéd csapattal szemben.

A Squadra Azzurra harmadszor hiányzik majd a tornáról: 1930-ban nem indult, az 1958-as, svédországi vb-re pedig szintén nem jutott ki. A skandináv ország képviselői viszont 2006 után térnek vissza a futballvilág legnagyobb rendezvényére, amelyen 12. alkalommal szerepelhetnek majd.

Az első félidő ugyanolyan feszült hangulatban telt, mint amilyen a solnai első összecsapás volt. Több vitatott jelenet is volt a találkozón, az olaszok egy buktatás utáni, míg a svédek két kezezés utáni 11-est kértek számon a spanyol játékvezetőn. A 20. perctől hatalmas mezőnyfölényben futballozott a négyszeres világbajnok olasz csapat, de a befejezések rendre pontatlanok voltak.

A folytatásra annyit változott a játék képe, hogy mivel a hazaiak egyre jobban kinyíltak, így a vendégek előtt is komoly lehetőségek adódtak gyors ellentámadások végén. Az olaszok hiába egykapuztak a meccs nagy részében, gólt nem tudtak szerezni, így 1–0-s összesítéssel alulmaradtak a párharcban.

Európai vb-pótselejtező, visszavágó: • Olaszország–Svédország 0–0 – továbbjutott Svédország 1–0-s összesítéssel. Lapzárta után ért véget az Írország–Dánia mérkőzés (az első mérkőzésen: 0–0).

Könnyek között búcsúzott az olasz válogatottól Gigi Buffon

Gianluigi Buffon lemondta a válogatottságot, miután Olaszország csapata hatvan év után nem jutott ki a labdarúgó-világbajnokságra.

A Juventus 39 éves kapusa könnyek között jelentette be, hogy többet nem lép pályára a Squadra Azzurrában, amely hétfőn a milánói visszavágón nem tudta ledolgozni egygólos hátrányát a svéd csapattal szemben, így 1958 után ismét lemaradt a tornáról.

„Sajnálom, de nem magam, hanem a csapat miatt. Nem értük el a célunkat, ezért vagyok csalódott, nem pedig a befejezés miatt” – mondta a Rai Sport televíziónak a gól nélküli döntetlent követően Buffon, aki a futballtörténelem első játékosa lehetett volna hat vb-részvétellel.

A 175 válogatottságával európai rekorder hálóőr köszönetet mondott valamennyi válogatott csapattársának az elmúlt húsz évből, külön kiemelte Giorgio Chiellinit, Andrea Barzaglit és Daniele De Rossit.

Buffon védelmébe vette a kritikák össztüzébe került Gian Piero Ventura szövetségi kapitányt (aki később bejelentette: nem mond le): „A sportban csapatként veszítünk és csapatként nyerünk. Osztozunk az örömben és a fájdalomban. Az edzőnek ugyanolyan felelőssége van, mint nekünk játékosoknak.”

A válogatottal 2006-ban világbajnok Buffon, aki Solnában egy megpattanó lövésből kapott gólt, úgy vélte, az olasz futball mindig is híres volt arról, hogy a nagy kudarcok után talpra áll, s ezt várja most is.

*

Európából Svédország válogatottja jutott ki a hétfői pótselejtezőn a jövő nyári, oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, amelyen így már 29 együttes részvétele biztos.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra kijutott válogatottak:

Afrika (5 helye van a kontinensnek): Egyiptom, Nigéria, Szenegál, Marokkó, Tunézia.

Ázsia (4): Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia.Dél-Amerika (4): Brazília, Uruguay, Argentína, Kolumbia.Európa (13+1): Oroszország (házigazda), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Izland, Franciaország, Portugália, Svájc, Horvátország, Svédország.Észak- és Közép-Amerika (3): Mexikó, Costa Rica, Panama.Interkontinentális pótselejtező (2): –.Vb-pótselejtezők: tönkrement a gyepszőnyeg Bázelben

Ki kell cserélni a bázeli St. Jakob Park gyepszőnyegét, amely vasárnap ment tönkre Svájc és Észak-Írország labdarúgó-válogatottjainak világbajnoki pótselejtezőjén.

A Bajnokok Ligája csoportkörében is szereplő FC Bázel honlapjának hétfői beszámolója szerint hazai pályájuk borítása a viharos, esős időjárás miatt vált használhatatlanná, és mivel már nem felel meg a nemzetközi követelményeknek, elkerülhetetlenné vált a teljes cseréje.

A munkálatok a bázeli csapat következő, szombaton esedékes hazai mérkőzése előtt lezárulnak, a költségeket a klub viseli.

A svájci válogatott a Belfastban elért 1–0-s győzelem után a pótselejtező visszavágóján gól nélküli döntetlent játszott az északírekkel, így kijutott a jövő nyári, oroszországi világbajnokságra.