Az igazságügyi miniszter szerdán ismerteti az ügyészségek vezetőinek kiértékelését

Az igazságügyi miniszter szerdán ismerteti az ügyészségek vezetőinek kiértékelését
Tudorel Toader igazságügyi miniszter ma bejelentette, szerdán fogja ismertetni az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és a legfőbb ügyészség vezetőjének kiértékelését.

„Elkészültem a kiértékelővel. A 14-ik nap tegnap este telt le. Kitolom két nappal a határidőt, mivel Brüsszelben voltam. Szerdán délben összehívok egy sajtótájékoztatót, és elmondok minden részletet” – mondta Toader az újságíróknak.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz akkor, ha Klaus Johannis államfő nem ért majd egyet az esetleges visszahívásokkal, így válaszolt: „Az elnök többször is megfogalmazta véleményét, és írásban fogalmazom meg az enyémet”.

Ezelőtt két héttel Toader bejelentette, kiértékeli Románia legfőbb ügyésze és a DNA vezetőjének tevékenységét, és egyúttal utalt arra is, hogy a 13-as számú sürgősségi kormányrendelet után kialakult helyzet nyomán mindketten lemondhatnak tisztségükről. Később azonban árnyalta nyilatkozatait, megjegyezve, nem sugalmazta Augustin Lazăr legfőbb ügyésznek és Laura Codruţa Kövesinek, a DNA főügyészének, hogy mondjanak le, csak a „munkaügy törvénykönyv egy intézményére” tett utalást.