Az év legjobb magyar filmjeit és színészi alakításait rangsorolta a Film.hu

Az év legjobb magyar filmjeit és színészi alakításait rangsorolta a Film.hu
2022 végéhez közeledve a Film.hu moziportál szerkesztői listázták az év szerintük legjobbnak tartott magyar filmjeit – azokat az alkotásokat, amelyek a legerősebben hatottak rájuk idén –, illetve a legkiemelkedőbb színészi alakításokat is.

„2022 főleg az elsőfilmesek éve volt, olyan sok ígéretes tehetség mozis indulását követtük végig, amire már régen nem volt példa. Felfedeztük az egypetéjű ikerpár szubjektív valóságát (Veszélyes lehet a fagyi), egy dadogós rapper felemelkedését (Larry) és együtt mentünk végig a gyász fázisain Erőss Zsolt özvegyével (Magasságok és mélységek). A pályakezdők munkái mellett más izgalmas területekre is elkalandoztunk: utolsó filmjével elbúcsúztattuk a magyar animáció egyik legnagyobb zsenijét (Toldi – A mozifilm), kísérleti filmek borították meg a valóságunkat, máskor pedig hús-vér hősök meséltek arról, milyen ma Magyarországon szociális munkásként vagy akár papként élni” – írják a magyar.film.hu honlapon.

Íme a Film.hu szerkesztői által összeállított tízes lista az év legjobb magyar filmjeivel:

10. Toldi – A mozifilm (r. Jankovics Marcell, Csákovics Lajos)

9. Melegvizek országa (r. Igor Buharov, Ivan Buharov)

8. A titokzatos stylesi eset (r. Lichter Péter)

7. Védelem alatt (r. Schwechtje Mihály)

6. A döntés (r. Ugrin Julianna, Vízkelety Márton)

5. Szelíd (r. Csuja László, Nemes Anna)

4. Veszélyes lehet a fagyi (r. Szilágyi Fanni)

3. Zanox – Kockázatok és mellékhatások (r. Baranyi Benő)

2. Larry (r. Bernáth Szilárd)

1. Magasságok és mélységek (r. Csoma Sándor)

2022 legjobb női alakításai…

…a Film.hu szerint. „Emlékezetes évet zárt a magyar film, nem csak rutinból mondjuk, tényleg kifejezetten nehéz volt ötre leszűkíteni a legerősebb női alakítások listáját. Volt, aki egész lényével átadta magát a romantikus, békebeli miliőnek, volt, aki legnagyobb örömünkre megduplázódott a vásznon, megint más pedig a tökéletes testben megbúvó vágyakkal és bizonytalansággal szembesített” – fűzték hozzá a listához. A szerkesztők ötödik helyre rangsorolták Szandtner Annát a Larryből, negyedik helyre Mentes Júliát az Ida regénye című filmből, harmadik helyre a Szelíd főszerepét alakító Csonka Eszter testépítőt, második helyre Stork Natasát a Veszélyes lehet a fagyiból, első helyre pedig a gyergyóremetei származású Pál Emőkét a Magasságok és mélységekből.

2022 legjobb férfi alakításai…

…a Film.hu szerint. „2022-ben szurkolhattunk lakótelepről szalasztott időutazó akcióhősnek, kiderült, hogy a darukezelés bizony szexi szakma, és egy ismét főszerepben bizonyító színészlegenda megrendítő erejű visszatérésének is tanúi lehettünk” – írják. A lista ötödik helyére Thuróczy Szabolcs neve került a Larry című filmből, a negyedik Patkós Márton lett a Veszélyes lehet a fagyiból, harmadik helyre rangsorolták a székelyudvarhelyi születésű Bálint Elődöt a Zanox – Kockázatok és mellékhatások főszerepéért, második helyre Kulka Jánost A játszma című filmben nyújtott alakításáért, a lista élére pedig a Larry főszereplője, Vilmányi Benett került.

Pál Emőke a Magasságok és mélységekben, Vilmányi Benett a Larryben

(A toplistákat a Film.hu négy munkatársa – Babos Anna, Horváth Bálint, Pozsonyi Janka és Varga Dénes – állította össze.)

Borítókép: Jelenet a legjobb 2022-es magyar filmek listájának első helyén végzett Magasságok és mélységek című filmből. Fotók forrása: port.hu