Az Európai Unióban Romániában a legtöbb a vízbefulladás

Török Zoltán úszóedző: az embereknek hallgatniuk kell a vízi mentőkre

Szinte mindenki azt gondolja, a tengerparton a piros zászló által jelzett tiltást nem kell betartani
Az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala által közzétett adatok szerint, a tagországok közül Romániában jegyzik a legtöbb vízbefulladásos esetet. Az Eurostat kimutatta: az EU-ban a vízbefulladásos halálesetek több mint 20%-a Romániából származik. Arra is kitérnek, hogy a férfiak körében regisztrált fulladásos halálesetek száma az egész EU-ban kétszer annyi, mint a nők körében, kivéve Ausztriát és Máltát. Csak idén 21 személy vesztette életét a román tengerparton, és több tucatnyian fulladtak a különböző tavakba. Vízbe fulladnak azok is, akik menteni próbálják a bajba jutottakat: néhány nappal ezelőtt a Temes folyóba fulladt egy hatéves kislány apja, a férfi megpróbálta megmenteni a kislányát. Ugyanilyen eset történt a tengerparton: 35 éves apa tűnt el a hullámok között, miközben megpróbálta kimenteni a 6 éves kislányát. Másik eset: Konstancán a napokban egy 11 éves gyermek fulladt bele a tengerbe, a Zoom Beach nevű part környékén.

Egymást érik a vízbe fulladással kapcsolatos tragédiák Romániában: az Országos Statisztikai Hivatal által a napokban közzétett adatok szerint ebben az évben már 21 személy vesztette életét a román tengerparton. Ugyanakkor több tucatnyian fulladtak az ország területén található tavakba. 

Életüket veszítik azok is, akik a bajba jutott rokonukon próbálnak segíteni: néhány nappal ezelőtt a Temes folyóba fulladt egy hatéves kislány apja, a férfi a kislányát próbálta kimenteni a vízből. A tengerparton ugyanilyen tragikus eset történt a minap: egy 11 éves gyermek belefulladt a tengerbe Konstancán, a Zoom Beach nevű part környékén. 

Az Eurostat által közzétett adatok szerint 2021-ben az Európai Unióban 5 004 fulladásos halálesetet regisztráltak. Ebből 1033-at Romániából jelentettek, ami az Európai Unió összes fulladásos halálesetének csaknem 21 százaléka. Ugyanakkor Franciaország (653), Lengyelország (466) és Németország (457) zárja a legtöbb fulladásos halálesettel rendelkező országok rangsorát. A legalacsonyabb számok Luxemburgban (1 haláleset), Máltán (3 haláleset) és Cipruson (9 haláleset) voltak.

Az Eurostat azt is kimutatta, hogy a férfiak körében regisztrált fulladásos halálesetek száma az egész EU-ban kétszer annyi, mint a nők körében, kivéve Ausztriát és Máltát. 

Mi a helyzet világszinten?

A statisztikai adatok szerint minden évben több mint 500 ezer haláleset következik be világszerte fulladás miatt, amelyek harmada a 19 évesnél fiatalabb korosztályt érinti (főleg az 5 év alatti gyermekeket) és leginkább a nyári hónapokban fordulnak elő. 

A szakemberek szerint a kamaszoknál a sekély vizekben történő ugrálás okozhat olyan súlyos koponya vagy gerincvelői sérülést, ami eszméletvesztéshez és következményes fulladáshoz vezethet. Ritkábban fordulnak elő gyermekkorban a mellkast ért hidegvíz hatására bekövetkező ritmuszavarok (pl. hosszú QT szindróma, familiáris polimorf kamrai tachycardia) vagy a meleg okozta szív-érrendszeri problémák (pl. infarktus), esetleg melegre vagy úszás közben kialakuló epilepsziás görcsök miatti eszméletvesztés és elmerülés. Azonban érdemes megjegyezni, hogy jól úszó gyermek esetén is gondoljunk fulladásra, ha szokatlan viselkedést észlelünk, vagy a gyermek a víz alól nem bukkan elő – írja tunderidoktorneni.hu weboldalon dr. Tajti Zsanett.

A szakemberek kiemelik: a fulladozó személy rendszerint pánikban van, szívverése heves, teste megfeszül, fejét hátraszegi, arcát felfelé tartja és utolsó erejével a levegő után küzd. A legtöbb esetben hiányzik a csapkodás, segélykiáltás, a bajba jutott személy nem figyel a szólításra, segítség nyújtásakor nem együttműködő. Hangsúlyozzák: alapszabály, hogy saját testi épségünket nem veszélyeztethetjük a vízbe fulladt miatt! Nagyon nehéz megállni, de mérlegelni kell, hogy azzal nem segítjük a mentést, ha két személy fulladása következik be.

Tajti Zsanett magyarországi szakorvos a tunderidoktorneni.hu weboldalon a fulladás megelőzése érdekében azt tanácsolja, ne hagyjuk a gyermeket magára sem fürdőkádban, sem pedig vízpart, medence, tó közelében. 

  • A medencébe, természetes vízbe (tenger, tó) való beugrás előtt győződjünk meg a víz mélységéről, gumimatracról, vízi­bicikliről tájékozódás előtt ne ugráljanak a gyermekek! Időnként nagyobb vízmélység után is felbukkanhat egy-egy sekélyebb terület, és fejest ugorva életveszélyes nyaki gerincsérülés következhet be! 

  • Kis csecsemőket még néhány cm-es vízben se hagyjunk magukra, megcsúszva, fejüket beütve az orrukat-szájukat éppen ellepő, 4-5 cm-es víz is halálos fulladást okozhat! Epilepsziás beteget, még ha jól úszik is, csak folyamatos szülői felügyelet mellett engedjünk víz közelébe!

  • Felhevült testtel ne ugorjanak hideg vízbe, testüket előzetesen mártsák meg a vízben.

  • Amennyiben a gyermek a vízből jelentős mennyiséget félrenyelt, heves köhögési rohama volt, nehezen rendeződött az állapota, hangja rekedt marad, légzése hajszolt, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

  • Török Zoltán: mindenki jobban úszik a vízi mentőnél

    A kolozsvári bejegyzésű Ebihalak Úszóegyesület vezetője, Török Zoltán lapunknak elmondta: a tengerparton szolgálatot teljesítő vízi mentő kollégáitól értesült, hogy a nyaralók egyszerűen nem veszik figyelembe a vészhelyzetet jelentő piros zászlót.

    – Az emberek nem tudják felfogni, mennyire veszélyes tud lenni a tenger vize. Az áramlatok kiszámíthatatlanok, erősek és bárkit meglephetnek. Egyszerű a szabály: szót kell fogadni a vízi mentőknek. Sokan azt mondják, sok pénzt költöttek az útra, a szállodára és az étkezésre, azért mentek a tengerre, hogy fürödjenek, ezért őket nem állítja meg holmi piros színű zászló. Ez nálunk a civilizációs szint – szögezte le a szakember.

    Török Zoltán hozzátette: a jó hír, hogy az egyesülethez egyre több gyermek jár úszótanfolyamra. 

    – 1500–1600 gyermek jár hozzánk úszni, alig férnek el a BBTE úszómedencéjébe. Tavalyhoz képest 15–20 százalékkal megnőtt a tanulók száma, ami rendkívül jó jel – fogalmazott az oktató.

    Az Ebihalak Úszóegyesület vezetője kijelentette: Kolozsváron nagyon ritkán fordulnak elő vízbe fulladásos esetek. 

    – A vízbe fulladások kapcsán a tragikus európai szintű első hely amiatt következik be, mert Románia tengerparttal rendelkezik – jegyezte meg Török Zoltán.