Az Arcadia vonósnégyes koncertezik a Vallásszabadság Házában

Román és más európai kortárs zeneszerzők műveit hallgathatja a közönség FOTÓ: CLAUDIU GURALIUC
A Vallásszabadság Házában koncertezik az Arcadia Vonósnégyes Sabin Argintaru hegedűművész vendégszereplésével május 28-án 19 órakor. Román és más európai kortárs zeneszerzők műveit hallgathatja a közönség.

A kolozsvári hangverseny a bukaresti Kortárs Zene Nemzetközi Hetének (SIMN) ráadáskoncertje, a vonósnégyes előzőleg, május 26-án 19 órakor a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen ad koncertet. 

Az eseményt az Európai Zeneszerzők és Dalszövegírók Szövetsége, az Európai Kortárs Zeneszerzők Zenekara és a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetsége szervezi. A kolozsvári koncert az Idea Könyvtérrel partnerségben jön létre. A koncertre a belépés ingyenes, a megvalósulását az Európai Unió, az ECSA és az ECCO társfinanszírozza.

Az Arcadia Vonósnégyes kiemelt célja –a klasszikus zene népszerűsítése és tapasztalataik megosztása a jövő zenészgenerációjával – vezetett az Arcadia kamarazenei mesterkurzusának (Arcadia Chamber Music Classes) létrehozásához. A mostani két koncertjük, Sabin Argintaru hegedűművész vendégszereplésével is ehhez az elképzeléshez kapcsolódik: az Arcadia Mastering Lab elnevezésű, kolozsvári és bukaresti koncertekkel meghívottjuknak lehetőséget biztosítanak az összeforrott formációval való együttjátszásra, illetve annak a perspektívának a megismerésére, amely a kamaraművek előadásának minden részletére kiterjed.

Műsoron román művek, illetve az Európai Zeneszerzők és Dalszövegírók Szövetsége által javasolt, más európai, kortárs zeneszerzők szerzeményei lesznek: Helena Tulve (Észtország) – Nec Ros, Nec Pluvia vonósnégyes; Ulpiu Vlad (Románia) –Prin sunetele florilor albe vonósnégyes; Paul Pankert (Belgium) – J. S., My Friend! vonósnégyes; Vlad R. Baciu (Románia) – The Dreaming Monster vonósnégyes no. 2 op. 37; Doina Rotaru (Románia) – Vivarta vonósnégyes; Kimmo Hakola (Finnország) – vonósnégyes no. 4 op. 95.  

Az Arcadia Vonósnégyes – Török Ana (hegedű), Răsvan Dumitru (hegedű), Traian Boală (brácsa) és Török Zsolt (cselló) – a 8. Oszakai Nemzetközi Kamarazene-verseny (2014), a Wigmore Hall Londoni Nemzetközi Vonósnégyes verseny (2012), a 10. Almere-i Nemzetközi Kamarazene-verseny (2011), valamint a Hamburgi Nemzetközi Kamarazene-verseny (2009) győzteseként néhány esztendő alatt nemzedéke egyik legünnepeltebb kvartettjévé nőtte ki magát.

A formáció tagjai a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem posztgraduális képzésének végzettjei, az Európai Kamarazenei Akadémia alumni tagjai. A világ minden táján felléptek már: többek között a frankfurti Alte Operben, a montreali Pollack Hallban, az amsterdami Concertgebouwban, a londoni Wigmore Hallban, a tokiói Suntory Hallban, az oszakai Izumi Hallban, a Bécsi Musikvereinben, a Berlini Konzerthausban, a párizsi Salle Gaveau-ban, Tel-Avivban, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a George Enescu Nemzetközi Fesztiválon, a párizsi Cité International des Artson, a Mecklenburg Vorpommern Fesztiválon stb.

A vonósnégyes 2015 márciusában debütált a BBC3 rádióban a Wigmore Hallban adott koncertjük élő közvetítésével, illetve 2015 áprilisától napjainkig ők a bukaresti Tinerimea Română Nemzeti Művészeti Központ állandó kvartettje.

Az Arcadia 2017-től együttműködik a neves Chandos kiadóval, amellyel közösen a Bartók Béla összes vonósnégyesét tartalmazó albumot adtak ki. A dupla CD-ről a legfontosabb szakfolyóiratokban dicsérő kritikák jelentek meg, valamint a Diapason és a Classica magazinok 5 csillaggal tüntették ki. A Chandos kiadóval való együttműködés egy új, különleges projektet is hozott, mégpedig a Mieczysław Weinberg által komponált 17 kvartett felvételét, egy 6 lemezből álló sorozatot, amelyek a következő években jelennek meg. A 2021 januárjában megjelenő első album 2021 tavaszán elnyerte a Preis der deutschen Schallplattenkritik (Német Lemezkritikusok díját), és jelölték az ICMA 2022 (International Classical Music Awards) versenyre, ahol a kamarazenei kategória döntőjébe jutott. A 2022 májusában megjelent második albumot a Financial Times méltatja, dicséri az Arcadia Vonósnégyes első osztályú előadását, illetve döntős lett a Limelight Recording of the Year 2022 kamarazenei kategóriájában, az idén áprilisban megjelent harmadik album pedig a Diapasond'Or díjat kapta.

A hangverseny meghívottja, Sabin Argintaru hegedűtanulmányait Temesváron kezdte, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta, később egy Erasmus+ ösztöndíjnak köszönhetően az ausztriai Grazban, az Universität für darstellen de Künstön tanult. Számos országos fesztiválon és versenyen vett részt és nyert díjat szóló- és kamarazenei előadásban, illetve neves hegedűművészek mesterkurzusain vett részt. 2022 óta tagja a SoNoRo Interferences projektnek, ahol a kamarazene legnagyobb személyiségeivel együtt ad hangversenyeket Olaszországban és Németországban. Szólistaként fellépett temesvári, aradi és kolozsvári zenekarokkal is. Jelenleg a kolozsvári Transilvania Filharmónia tagja és a Gheorghe Dima Zeneakadémia mesterképzős hallgatója Răsvan Dumitru professzor osztályában.