Az állványok mögött – a Szent Mihály-templom restaurálási munkálatairól

Az állványok mögött – a Szent Mihály-templom restaurálási munkálatairól
A 2018 augusztusában elindult helyreállítási projekt kivitelezésére a KÉSZ Építő és Szerelő ZRt. nyerte el a megbízást. Első feladatok közé tartozott a tetőszerkezet megerősítése, a sérült cserepek cseréje (ehhez régi cserepeket használtak). Jelenleg az egyik legnagyobb feladatot a külső és belső kőfelületek tisztítása, kiegészítése és szerkezeti megerősítése jelenti.

Mivel a legutóbbi, 1956 és 1964 közötti időszakban végzett nagymértékű felújítás során sajnos a cementalapú anyagok alkalmazása mellett döntöttek, s ez a többnyire mészkő típusú építőanyagot igen jelentősen károsította az évtizedek során, most többek között ezeket a cementes pótlásokat, habarcsokat és fugákat távolítják el és mészalapú anyagokkal pótolják. Egyidejűleg folynak a belső falképek konzerválási munkálatai is, továbbá a szentélyben és az északi fal lábazatánál régészeti ásatás zajlik – magyarázta Sárosi Béla mérnök, építésvezető-helyettes és Szathmári Edina, művészettörténész, gyakornok, akik egy hosszabb templombejárás során ismertették olvasóinknak a Szent Mihály-plébániatemplom körüli helyreállítási munkálatok részleteit.

Mint azt korábban is elmondták, a munkálatok célja elsősorban az állagmegőrzés. Hozzátették: kiemelten fontos, hogy az állandó szakértői felügyelet mellett, a munkálatok építészek, restaurátorok, régészek és művészettörténészek együttműködése révén folynak, továbbá fotó- és rajzdokumentációval rögzítik a még érintetlen részeket és a munkafázisokat.

Képes riportunk szakszerű magyarázatait ezúton is köszönjük Szathmári Edinának.