Avokádós pirítós buggyantott tojással

Vakáció, nyár van, reggelente ráérősebben lehet indítani a napot, lehetőség nyílik olyan reggeliket tálalni, ami iskola közben ritkán, és akkor is csak hétvégén jöhetne szóba. Az avokádós pirítós egyszerű, gyorsan elkészíthető, finom, ha a megfelelő gyümölcsöt választjuk. Mindig nagyon fontos, hogy jó alapanyagból dolgozzunk, de ebben az esetben, mondhatni létfontosságú. Ha nem elég érett az avokádó vagy akár túlérett, akkor nem lesz finom a szendvicsünk. Az avokádókrémet nem kell túlcicomázni, gyakran megesik, hogy a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. 

Vásárláskor a gyümölcsöt érdemes megtapogatni, akkor van megérve, ha az alját nyomkodva, kellemesen puhának érezzük. Az éretlen avokádó szobahőmérsékleten három-négy nap alatt megérik, mindenképpen érdemes kivárni, míg ez megtörténik, az éretlen avokádóval ugyanis nincs mit kezdenünk, mivel így az avokádókrémünknek sem az íze, sem az állaga nem lesz megfelelő. 

Az érett avokádó pedig ízletes, krémes, tele van vitaminokkal. Ugyanakkor jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer, és csökkenti a koleszterinszintet. Mindenképpen ajánlott beiktatnunk az étrendünkbe.

Hozzávalók: 
1 avokádó
só, bors,
negyed citrom leve
néhány csepp olívaolaj
kevés szárított csilipehely (elhagyható)
2 szelet kenyér
1 tojás

Elkészítés: 

Az avokádót villával összetöröm, sózom, borsozom, rácsorgatom a citromlevet, elkavarom. Ha ezzel megvagyok, a kenyérszeleteket megpirítom, és hozzálátok a buggyantott tojás elkészítéséhez. Egy két-három literes edényben vizet forralok. A tojás belsejét óvatosan szűrőbe teszem, hogy a fehérjének a hígabb része lecsorogjon róla. Az a része, amely könnyedén leválik, amúgy sem maradna rajta a sárgáján, ezért jobb, ha már az elején eltávolítom. Amikor a víz már fő, a tűz erősségét mérsékelem, az a jó, ha a víz éppen csak forr, de nem lobog. A tojást a szűrőből óvatosan átcsorgatom egy kis tálkába, majd a fövő vízben kanállal örvényt generálok, és annak a közepébe óvatosan becsúsztatom a tojást. Hagyom pörögni az örvényben, figyelem, amint a fehérje szépen kezd a sárgájához tapadni. Két-három perc főzés után kanállal óvatosan kiveszem, s szalvétával bélelt tányérra teszem. Érdemes nagyobb, mélyebb fazakat választani ehhez a művelethez, ugyanis ha nem elég mély az edény, a tojás az aljára tapadhat. Nagyobb edényben az örvény is nagyobb lesz, hosszabb ideig pörög, több ideje van a tojásnak elkészülni. 

A pirítóst megkenem avokádókrémmel, meglocsolom olívaolajjal, megszórom csilipehellyel, ráteszem a buggyantott tojást, szózom, borsozom, paradicsommal tálalom. 

Finom és egészséges ez a reggeli, de készíthetjük könnyű nyári, hideg ebédnek vagy vacsorának is. Amennyiben többedmagunknak készítjük, érdemes eleve két-három ávokádóból készíteni a krémet, mert pillanatok alatt elfogy. A buggyantott tojásokat pedig egyenkét kell főzni, ezzel a pluszidővel tehát számolunk kell.

Készíthetjük könnyű nyári, hideg ebédnek vagy vacsorának is (A szerző felvétele)